eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Írott tojások készülnek az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegség Patakán 2022. április 15-én, nagypénteken, Jézus kereszthalálának napján.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Veres Nándor

Kezdődik: Már több üzletlánc korlátozza a tojásokat, elmagyarázzuk az okát

A Príma és a Tesco üzleteiben vezették be az intézkedést, mert számítanak a termék hiányára.

Szerdán megjelent az élelmiszerárstopra vonatkozó legújabb rendelet, amelyben a burgonyára és a házi tyúkok körébe tartozó szárnyasok friss tojására kihirdették az árstoppot.

Az Index azt írja, azóta már meg is van az első magyar üzletlánc, ahol a rendeletre reagálva korlátozták a boltjaikban vásárolható tojás mennyiségét. A Diétás Magyar Múzsa által feltöltött fotó szerint a Príma CBA üzleteiben 30 darabban korlátozták a boltokból elvihető hatósági áras tojás mennyiségét.

A kiskereskedők jelezték: sok esetben egyszerűen nem tudják időben átárazni a termékeket. Csütörtökön az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy november 14-éig türelmi idő lesz érvényben, így csak abban az esetben fogják büntetéssel sújtani a rendelkezés megsértését, ha egy kereskedő önhibájából nem árazta át a terméket.

A 24.hu azt írja, a Tescoban szintén korlátozzák az árstopos termékek megvásárolható mennyiségét. Eszerint november 10. csütörtöktől az alábbiak szerint lehet vásárolni az új hatósági áras termékeket:

  • A lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is: 2 kg háztartásonként.
  • Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű a burgonya: 1 csomag háztartásonként. Ez azt is jelenti, hogy lehet venni 1 csomag 3 kg-os burgonyát is vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is.
  • Friss tojás esetén háztartásoként 1 doboz, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

A tojástermelők továbbra is teljes kapacitással dolgoznak és igyekeznek a karácsonyi csúcsszezonban is a lakossági igényeket kielégíteni – reagált a Magyar Tojásszövetség a rendeletre az Infostartnak küldött közleményében. Ebben az is szerepel, "ha a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, akkor már középtávon is számítani kell a termék hiányára.

“Több mint kétmilliárd tojást eszünk évente Magyarországon, ennek nagy részét nem húsvétkor, hanem most, a karácsonyi csúcsidőszakban fogyasztjuk.

Ekkor van lehetősége a termelőnek arra a haszonra, amit egyébként a szűkös nyári szezonban nem tud érvényesíteni, illetve elveszít." – mondta a Magyar Tojásszövetség elnöke, Prof. Dr. Sütő Zoltán.

„Ha az árstoppal lefölözik a termelő hasznát, akkor sajnos nem tud tartalékot képezni és fejleszteni. A tojástermelés nem egy gyártósor, amit bármikor le lehet állítani, vagyis az előretervezés a teljes folyamat időigényessége miatt nagyon fontos tényező. Sajnos a mostani körülmények között ez teljesen kiszámíthatatlan és tervezhetetlen lett” – tette hozzá az elnök.

Félő, hogy a hatósági ár következményeként a kiskereskedők kevesebb terméket forgalmaznak majd, és maximalizálják az egy vevőnek eladható mennyiséget (ahopgy ez máris bekövetkezett), ezért kevesebb tojást fognak rendelni a termelőtől, ez pedig a termelő kapacitások leépítését vonhatja maga után.

A magyar tojástermelés nagyjából 80 százalékát fedezi a hazai igényeknek, így importra is szükség lehet. A tojás ára egész Európában magas, tehát az import tojás sem lenne olcsóbb, mint ami a magyar.

A tojás fogyasztói ára három lépcsőben alakul ki. A termelői költségek hetven százaléka a takarmányköltség, ami egyrészt az orosz-ukrán háború miatt (mindkét ország jelentős búza, kukorica és napraforgó termelő ország) akár négyszeresre drágultak. A takarmánynál világpiaci árakkal számolnak, sok esetben euróban kell fizetni, így a forintgyengülés sem tett jót. Jelentős tétel még a tojótyúkok beszerzése és felnevelése, az energetika (fűtés, hűtés, légcsere), az állatgondozás (emberi munkaerő, gépek), az állategészségügyi, higiéniai költségek, az amortizáció, valamint a karbantartás és az új eszközök beszerzése. Az energiánál tízszeres, húszsoros drágulások jellemzőek.

A tojások nagy része csomagolóközpontokba kerül, ahonnan csomagolóhelyi áron továbbítják az árut az üzleteknek. Itt a legnagyobb költség a csomagolóanyag, ami egy újabb „hozzávaló”, a ​ papír drágulása miatt szintén ​ jelentősen emelkedett.

A nagy áruházláncok általában versenyeztetik a tojásbeszállítókat, kiválasztják a legalacsonyabb áron szállító termelőt. Így a tojás végső, fogyasztói árát – a saját költségeik ráterhelése után - a kereskedők határozzák meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×