eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Fordulat: augusztusban deficites volt az orosz költségvetés

A júliusi 500 milliárd rubeles többlet augusztusra 137 milliárdra csökkent.

Bár az orosz költségvetés 500 milliárd rubeles plusszal zárta az év első hét hónapját, mostanra ennek töredéke, 137 milliárd rubel maradt meg, ami jelentős augusztusi deficitre utal – írja a Financial Times alapján a 444.hu.

Szakértők szerint ez a csökkenő olaj- és gázexportnak tudható be,

az európai gázszállítás ötödére esett vissza a háború előtti időszakhoz képest, az olajból és gázból származó bevételek pedig 18 százalékkal maradnak el a tavaly január-augusztusi időszakhoz képest.

Oroszország az idei bevételek felét továbbra is olaj és gáz eladásából szerezte, de közben 37 százalékkal csökkent a többi bevétel is.

A gazdasági szaklap cikke szerint Oroszország kezdetben ellenállónak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben, mostanra viszont a Gazprom is 15 százalékos csökkenésről számolt be a gázkitermelésben. Az export összességében harmadával csökkent. Rontja az orosz kilátásokat az Északi Áramlat-1 leállítása.

Az orosz kormány szerint júliusban 4,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság a tavalyi évhez képest, és a központi bank is az export további csökkenésére figyelmeztet. Az Európai Unió korábban embargót vezetett be az orosz szénre, és decemberben az olajembargó is életbe lép.

A háború gazdasági hatásairól is beszélt Csiki Varga Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×