eur:
395.63
usd:
372.14
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Szlovákiában 22 éves csúcsra gyorsult az infláció

Tovább gyorsult, 13,2 százalékra emelkedett az éves infláció Szlovákiában júniusban, az árnövekedés legutóbb 2000-ben volt ilyen magas szinten - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva csütörtökön.

Bár a fogyasztói árak növekedésének üteme júniusban havi szinten némileg lassult, az év első hat hónapjában átlagosan havi 1,6 százalékos volt az infláció az országban. Szlovákiában júniusban a drágulás a fogyasztói kosár szinte minden tételét érintette, a háztartások hagyományosan legnagyobb kiadásának számító lakhatási és élelmiszerkiadások éves szintű inflációja csaknem 20 százalékos volt.

Az egyes tételek közül az egyik legmagasabb szintű árnövekedés az üzemanyagoknál volt, éves szinten 43,4 százalék. Ugyancsak rendkívül magas volt a fogyasztói árak emelkedése a közlekedésben (24 százalék), a vendéglátóiparban (19 százalék), az élelmiszereknél (18,7 százalék) és az energiánál (15,5 százalék). Az élelmiszerek közül a leginkább az étolajok és zsiradékok drágultak (47,2 százalék), de különösen nagy mértékben emelkedett a kenyér, a pékipari, illetve a tejipari termékek és a tojás (egyaránt 21 százalék), valamint a hús (19 százalék) ára is.

A 365.bank elemzője az MTI pozsonyi irodájának eljuttatott előrejelzése szerint az infláció Szlovákiában a következő hónapokban is 13-14 százalék körül lesz éves szinten. Az elemzés szerint az év második felében a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágulnak.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×