eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor bejelentette az árstopok meghosszabbításának idejét

A négyből kettő az év végéig fog tartani.

Egy Facebook-bejegyzésben árulta el Orbán Viktor a csütörtöki kormányülésen született döntést, amelynek részletei várhatóan megjelennek majd az esti Magyar Közlönyben. Ekkor kiderülhet, hogy változatlan formában maradnak-e fenn ezek az intézkedések.

A bejegyzés szerint:

  • az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,
  • a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,
  • a benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítják.

Azt már most tudni lehet, hogy az ármaximált üzemanyagfajták ára marad 480 forint literenként.

A hosszabbításra korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján már számítani lehetett, és a bejelentés idejét is "belengették" egy korábbi kormányzati Facebook-posztban.

Az árstopok hátterével kapcsolatban érdemes tudni az alábbiakat.

Az üzemanyagok piaci ára Magyarországon péntektől - árstop nélkül hasonlóra kellene számítani a kutakon:

  • 95-ös benzin 801,9 forint/liter,
  • gázolaj 820,9 forint/liter.

Hernádi Zsolt Mol-elnök a közelmúltban ugyanakkor arról beszélt, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az árkorlátozást, amit július 1-ig hosszabbítottak meg korábban.

Az ármaximált élelmiszerekre vonatkozó szabályozás július 1-ig volt hatályban eddig, ezt hosszabbították meg. Az élelmiszerárak világszerte emelkednek. Egy magyar előrejelzés szerint az élelmiszerek boltos áremelkedése a 15-20 százalék közötti sávban fog mozogni a következő néhány hónapban.

A magyarországi infláció mértéke emelkedni fog a nyáron, ez az MNB csütörtöki kamatdöntése utáni háttérbeszélgetésen hangzott el.

A hitelmoratóriumra és a kamatstopra vonatkozó rendelkezés is lejárt volna június végén. Itt több javaslat is volt, például a kamatstopot csak bizonyos ügyfeleknél tartanák fenn, illetve a BUBOR-hoz igazítanák a kamathiteleket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×