eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Tízből négy munkavállalónak biztosan "van az a pénz"

Tízből négy munkavállaló egy éven belül felmondana a munkahelyén, többségük egy jobban fizető állás kedvéért váltana – derül ki az EY több mint 1500 munkáltató és 17 ezer dolgozó bevonásával készült nemzetközi kutatásából.

Felgyorsult a munkaerő elvándorlása a foglalkoztatók kétharmada (68 százalék) szerint. Az új pozíciót keresők leginkább magasabb fizetésért (35 százalék), rugalmas munkavégzésért (32 százalék), illetve a karrierjük előmozdítása érdekében (25 százalék) néznének más lehetőség után – írja a HRportal.hu.

A megkérdezettek 43 százaléka 12 hónapon belül felmondana, közülük is kiemelkednek a fiatalabb korosztálynak számító Y és a Z generáció tagjai, akiknek közel a fele (48 százalék) nyitott arra, hogy tovább álljon. A beosztottak nagy része (42 százalék) szerint elsősorban béremeléssel lehetne elejét venni a munkahelyi fluktuációnak, ezzel azonban csak minden ötödik (18 százalék) munkaadó ért egyet.

„A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt az emberek kevésbé mertek állást váltani. Ezek

az elhalasztott döntések ma válnak időszerűvé számukra

– magyarázza Farkas Margit, az EY Személyügyi Tanácsadással foglalkozó területének partnere. – Sokan át is értékelték az életüket a Covid alatt, és jobban ragaszkodnak például a szabadidőhöz, egy támogató vállalati kultúrához. Utóbbit azonban különösen nehéz volt fenntartani virtuális megbeszéléseken keresztül.”

„A kérdés az, hogy fel vannak-e készülve a magyarországi cégek arra, hogy még többen, még gyakrabban váltsanak állást. Megvannak-e az eszközeik, rendelkeznek-e a megfelelő céges kultúrával ahhoz, hogy megállítsák a kollégáik elvándorlását, sőt akár előnyükre fordítsák a helyzetet és magukhoz tudják csábítani a legnagyobb tehetségeket” – tette hozzá.

A home office világszintű elterjedésének hatására a foglalkoztatóknak már csak negyede (22 százalék) szeretné, ha a beosztottak a teljes munkaidőt az irodában töltenék.

A kollégák döntő többsége (80 százalék) pedig minimum heti két napot dolgozna távmunkában.

A kutatás arra is kitért, hogy egyes vállalatok hogyan voltak képesek a jelenlegi helyzetben is erősíteni a szervezeti kultúrát. Ők ezt leginkább azzal érik el, hogy összehangolják a vezetőik gondolkodását a cég legfontosabb ügyeit és stratégiáját illetően (94 százalék), illetve hibrid munkavégzésre álltak át (90 százalék), valamint nagyobb önállóságot és felhatalmazást adnak a munkavállalóiknak (44 százalék).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×