eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Utasok a Pekingből vidékre tartó vonatok egyikén 2019. február 1-jén, a kínai holdújév előtt négy nappal. A legnagyobb kínai ünnep előtt minden évben kínaiak százmilliói kelnek útra, hogy családjuk körében töltsék el ezt a tavaszünnepet. A holdújévvel idén az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a disznó éve kezdődik.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Hihetetlen demográfiai mélyrepülésben Kína

Néhány évtizeden belül megfeleződhet az ország lakossága az elmúlt évtizedek kormányzati döntései és a pandémia miatt. A kínai kormány különféle intézkedésekkel próbálja gyermekvállalásra sarkallni a lakosságot, de ezek egyelőre nem indították be a baby boomot az országban.

Kínában már a koronavírus-járvány előtt visszaesett a születési ráta, az elmúlt két évben azonban még ehhez képest is csökkenés volt tapasztalható – írja a Financial Times, amit a Napi.hu szemlézett. 2019 és 2021 között 30 százalékkal esett a születésszám, amire nem volt példa az ázsiai országban az 1959-1961 közötti nagy éhínség óta.

Mint olvasható, tavaly összesen 10,6 millió baba született Kínában, ami a kommunista párt 1949-es hatalomra kerülése óta a legalacsonyabb szám. A 2020-as születésszám-csökkenés a „termékenység megszokott időszakos ingadozásához” képest is rendkívülinek számított John Wilmoth, az ENSZ népesedési osztályának vezetője szerint.

Wilmoth a visszaesést a koronavírus-járvány hatásaként értelmezi, hiszen sok pár elhalasztotta a gyermekvállalást a pandémia miatti egészségügyi- és gazdasági bizonytalanságok miat. 2020-ban összességében 12 százalékkal csökkent az esküvők száma, ami már előrevetítette a születésszám csökkenését tekintettel arra, hogy Kínában ritkán vállalnak a párok gyereket házasságon kívül.

A lap arra is kitér, hogy a népességcsökkenés már a Covid-járvány előtt is probléma volt amiatt, hogy a kínai kormány 1980-ban bevezette az „egy gyermekes szabályt”. És bár 2016-ban megszüntették a rendelkezést, az évtizedek során annyira hozzászoktak már az emberek, hogy a tilalom feloldása óta sem vállalnak több gyereket.

Demográfiai szakértők szerint még most kellene a kínai kormánynak ellensúlyoznia ezt a negatív trendet, különben az ország lakossága 2100-ra megfeleződhet, és 730 millióra csökkenhet. A születési ráta negatív irányú változása pedig hosszú távú hatással van a kínai gazdaságra, mert a munkavállalók a fogyasztók száma is kevesebb lesz.

Yi Fuxian, a Wisconsin-Madison Egyetem vezető kutatója szerint a születési ráta további csökkenésének másik oka a kínai kormány zéró-Covid stratégiája. A korlátozó intézkedések ugyanis olyan szigorúak Kínában, hogy ha például a hatóságok egy lakótömbben fertőzöttet találnak, előzetes figyelmeztetés nélkül lezárhatják az egész környéket, ez pedig az ott lakó várandós nőkre is vonatkozik, akik nem tudnak eljutni a szükséges orvosi vizsgálatokra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×