eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Hatvan év után újra csökkenhet Kína népessége

A pandémiának is szerepe lehet a folyamatban: egyes demográfusok arra számítanak, hogy Kína népessége 2022-ben az 1961-es nagy éhínség óta először ismét csökkenhet, ami a világgazdaságra is hatással bír.

A 2022-es új születések száma rekord alacsony szintre eshetett, az előző évi 10,6 millióról 10 millió alá - ami már 11,5 százalékkal alacsonyabb, mint 2020 - írja a Reuters.

"Ezzel a történelmi fordulattal Kína a népességfogyás hosszú és visszafordíthatatlan folyamatába lépett, amely Kína és a világ történetében először fordul elő" - mondta Wang Feng, a Kaliforniai Egyetem szociológiaprofesszora.

Minden megváltozik, amit Kínáról eddig tudtunk

Megállapítása szerint kevesebb mint 80 év alatt Kína népességének mérete 45 százalékkal csökkenhet: Kína ennek hatására gyökeresen megváltozik a világ szemében.

2021-ben már 480 ezer fővel csökkent az ország népessége:

az ENSZ szerint a folyamat idén folytatódik, miközben India átveszi Kínától a világ legnépesebb országának címét. 2050-re 109 millióval is csökkenhet az ENSZ szakemberei szerint az ország népessége. Ez háromszor nagyobb mértékű csökkenést, mint amit 2019-ben előrejeleztek.

Alacsony a születési arány

A világ tíz legnépesebb országából kilencben csökken a születési aránya, de messze Kínáé a legalacsonyabb, 1,18-as érték. Ez jóval a stabil népességre vonatkozó 2,1-es OECD-szabványérték alatt maradt.

Az országban 1980-2015 között egykepolitika volt életben, de tavaly hivatalosan is elismerte, hogy a demográfiai visszaesés küszöbén áll.

Októberben Hszi Csin-ping elnök azt mondta, hogy a kormány további intézkedéseket fog életbe léptetni az ország születési arányának növelése érdekében. Az eddig bevezetett adókedvezmények, a hosszabb szülési szabadság, a megerősített egészségbiztosítás és a lakhatási támogatások kevés eredményt hoztak.

Az öregedő társadalom sok problémát okozhat

A gyerekek beiskolázásának anyagi terhei, a nagyon szigorú felvételi vizsgák és a 3 év alatti gyermekek mindössze 5,5 százalékos óvodai beiratkozási aránya mind befolyásolják a termékenységi rátát.

Yi Fuxian demográfus arra számít, hogy a 65 éves és idősebbek aránya 2050-re eléri a 37 százalékot, szemben a tavalyi 14 százalékkal és az 1980-as 5 százalékkal. A munkaerő nem fog ugyanilyen ütemben feltöltődni a csökkenő születések miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×