eur:
382.03
usd:
353.62
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Modern Factory Office Meeting Room: Busy Diverse Team of Engineers, Managers and Investors Talking at Conference Table, Use Interactive TV, Analyze, Find Solutions, Debate and Discuss Engine Concept
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Vissza az irodába: ezért ragaszkodnak a régi munkavégzési módhoz a cégvezetők

Az omikron hullám lecsengésével a legtöbb helyen visszatér az élet a régi kerékvágásba, irodai munkavégzéssel.

"El sem tudom mondani, mennyire várom, hogy újra együtt legyünk" – fogalmazott az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az irodába való visszatérésről.

"Remélem, mindenki olyan energikusnak érzi magát, mint én, és így várja, hogy ismét találkozhasson kollégáival" – írta Jeff Shell, az NBC Universal vezetője egy február végi levelében.

Még Joe Biden is levelet intézett a szövetségi alkalmazottakhoz arról, hogy mutassák meg az amerikaiaknak, az idő eljött az irodákba való visszatérésre. A CNBC cikke szerint ugyanakkor nagyon másképp vélekedik a témáról egy vezető, mint egy alkalmazott.

Nem mindenki sietne vissza

A vezetők lelkesek, az alkalmazottak azonban már kevésbé. A Slack munkahelyi üzenetküldő platform 2021 nyarán több mint 10 ezer munkavállalót kérdezett meg világszerte, és a munkába való visszatéréssel kapcsolatban a vezetők és munkavállalók közötti szakadékot talált. A vezetők háromnegyede jelezte, hogy heti három-öt napot szeretne az irodából dolgozni, szemben a munkavállalók mintegy egyharmadával.

Azon vezetők közül, akik a világjárvány idején elsősorban teljesen távmunkában dolgoztak, 44 százalék mondta, hogy minden nap vissza akar térni az irodába. Az alkalmazottaknak csak 17 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

Más kutatások szerint az alkalmazottak számára kellemes meglepetés volt az otthonról történő munkavégzés, és nem akarják, hogy véget érjen.

A véleménykülönbségnek Brian Elliott, a Slack alelnöke szerint sokféle oka van. Sok vezető nem ugyanazt az életet éli, mint a dolgozói, és a munkáról alkotott elavult képre támaszkodva vonnak le következtetéseket arról, hogy mi a fontos egy vállalat számára a fejlődéshez.

"A vezetők munkakörülményei jobbak. Valószínűleg van egy saját irodájuk, és nincsenek olyan gyermekgondozási problémáik, mint sok alkalmazottnak. Társadalmunkban még a hibrid munkakörülmények között is fennáll a veszélye annak, hogy a vezetők nem hallgatnak a rugalmasságot kereső alkalmazottakra" – véli Elliott.

Igazságosabb munkakörnyezet

Míg a JP Morgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon tavaly azt mondta, hogy a távmunka nem alkalmas a spontán ötletgenerálásra és erodálja a vállalati kultúrát, Elliott szerint az adatok azt mutatják, hogy

a hibrid beállítások jobb egyensúlyt biztosítanak

a munka és a magánélet között, miközben a munkavállalóknak a kollégák közötti összetartozás érzését is növelik. A modern technológia összeköti a munkatársakat, és nem már lehet előnyt szerezni azzal, hogy valaki véletlenszerűen találkozik vezetőjével és spontán megbeszélést folytat vele.

"Az adatok ellentmondanak annak az elképzelésnek, hogy az irodában való állandó jelenlét a legjobb módja a vállalati kultúra előmozdításának. Azok a vállalatok, amelyek befektetnek a modern eszközökbe és abba, hogy újragondolják, hogyan hozzák össze az embereket, jobban fognak teljesíteni, mint azok, amelyek ragaszkodnak a teljes munkaidős irodai munkához" – mondta Elliott.

Lehetséges az is, hogy a vezetők és a munkavállalók közötti szakadék a szervezet és az egyén számára legjobb dolgok közötti megosztottságot jelenti – érvelt Art Markman, az austini Texasi Egyetem pszichológia- és marketingprofesszora.

"Amikor megfigyeljük mások cselekedeteit, gyakran ugyanazokat a célokat vesszük át. Ha olyan emberek csoportja körül vagy, akik egy közös küldetésért dolgoznak, az megerősíti ezt a célt mindenkiben a munkahelyen" – írta Markman esszéjében a Harvard Business Review számára. Elliott szerint azonban Markman több állítása csak mítosz - köztük az is, hogy az irodában több olyan pillanat alakulhat ki, amely továbblendít egy projektet, illetve hogy a távoli munkavégzés esetében nehezebb a tudás átadása.

Csökkenhet is a hatékonyság az irodában

Felesleges azért visszavinni az embereket az irodába, hogy a konyhában, egy spontán találkozás során oldjanak meg problémákat. Ezek az interakciók sokkal értékesebbek a vezetőknek, mint a munkavállalók számára. Az idősebb vezetőkre az is jellemző Amy Zimmerman, a Relay Payments vállalati kultúra fejlesztésén dolgozó munkatársa szerint, hogy személyes kommunikációra támaszkodnak a helyzetek átlátása érdekében: egyszerűen szeretik az irodák hangulatát. E téren azonban óriási változások várnak mindenkire.

"Óriási hibát követ el, aki az embereket teljes munkaidőben visszaköveteli az irodába" – mondta Zimmermann. Ezzel párhuzamosan a hibrid munkavégzés jelenthet megoldást mindkét csoport igénye szempontjából. Zimmerann szerint ez akár a termelékenység csökkenésével is járhat, bár ezt a vezetők nem akarják beismerni – ugyanakkor a szocializáció lehetőségét nyújtják, a vezetők számára pedig a kontrollét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Drasztikusan átalakítaná az új hatóság a vagyonnyilatkozati rendszert

Az egy éve, az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásban kötött megállapodás részeként megalakult Integritás Hatóság egy 16 pontos javaslattal állt elő a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítására. Biró Ferenc, a szervezet elnöke szerint jelenleg csupán elvi szinten létezik ellenőrzés a politikusi vagyonbevallásoknál, ezért javítani kell azt az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében. Egységes rendszer, kibővített érintetti kör és szerepel az IH csomagjában – derül ki a Telex beszámolójából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×