INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

nyugdíj

nyugdíjemelés

minimálbér

Három megyében várhatóan nem éri el a nettó minimálbért az átlagnyugdíj

Három megyében várhatóan nem éri el a nettó minimálbért az átlagnyugdíj

Infostart

Emelték a nyugdíjakat, de a béreket jobban, a területi egyenlőtlenségek miatt pedig mintegy négyszázezer ellátásra jogosult kevesebb pénzt kap kézhez, mint a legkisebb kötelező nettó havi bér.

A minimálbér emelésének üteme és úgy általában a béremelkedés mértéke, valamint a nyugdíjak emelésének szintje nincs szinkronban. Emiatt gyorsul az a folyamat, amely révén a nyugdíjasok egyre nagyobb hányada számít statisztikailag is szegénynek. Idén azonban az a helyzet áll elő, hogy egyes nyugdíjasok havi járandóságának mértéke még a nettó minimálbért sem fogja elérni - írta számításai alapján az mfor.hu.

Mint ismert, a minimálbér jelentősen, közel 20 százalékkal nőtt január elsejétől, bruttó 200 ezer, nettó 133 ezer forintra. Ezzel párhuzamosan idén 5 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat, aminek eredményeként (7886 forintos emelkedéssel) 165 610 forint lesz az átlagos öregségi nyugdíj. Ám a lapnál most nem ezzel az értékkel számoltak, hanem a nyugdíjak, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülők átlagos ellátásával, vagyis azok átlagával, akik nemcsak a korhatár betöltése révén, hanem más módon is nyugellátásra jogosultak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatsora szerint 2021. januárjában az összes ellátás átlaga 137 375 forint volt.

Idén ezen ellátások átlaga az mfor.hu számítása szerint 146 840 forintra fog emelkedni országos szinten. Ez meghaladja ugyan a nettó minimálbér összegét, ám területileg nagy eltérések mutatkoznak.

  • Míg az emelés után a legtöbbet kapó budapesti nyugdíjasok átlag ellátása 181 875 forint lehet, a második helyezett Fejér megyében 156 522, a harmadik Pest megyében pedig 155 259, addig
  • a legalacsonyabb átlagú keleti megyék közül a sor végén álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az idei átlag 124 972 forintra jön ki. Az előtte álló Békés megyében 128 668, Bács-Kiskunban pedig 130 324 forint ugyanez az összeg.

Vagyis ebben a három megyében a nyugdíjasok kevesebbet kapnak, mint a havi 8 órás munkáért adható minimum 133 000 forint.

A portál megjegyzi, hogy a legmagasabb és a legalacsonyabb átlagot regisztráló Budapest és Szabolcs megye között 56 903 forintos különbség van. Ez az olló a két megye között egyébként - az adatközlés 2000-es kezdése óta nézve - évről évre folyamatosan nyílik. 2000-ben még "csak" 12 ezer forinttal haladta meg a fővárosi átlag a Szabolcs megyeit.

Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018