eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb kihívás a benzinkutasoknak

A kormány a kiskereskedelmi árakat fagyasztotta be, és ez egy hétfői közléssel újabb terhet jelent.

Mint ismert, hétfőtől él a kormány múlt heti döntése, amely a 95-ös benzin és a nem prémium gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forintban maximálta. Ám ez arra nem vonatkozik, hogy a nagykereskedők mennyiért adják a kutaknak az üzemanyagot.

Márpedig, mint a holtankoljak.hu bejegyzéséből kiderül, a gázolaj ára ugyan változatlan marad szerdán, de a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára 5 forinttal nőni fog. Vagyis a kiskereskedőknek, a benzinkutak üzemeltetőinek még többet kell fizetni szerdától a benzinért, de csak 480 forintért adhatják tovább - hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Mivel a kiskereskedelmi árrés jellemzően úgy 20-30 forint a 95-ös benzin esetében, az árbefagyasztás pedig 25-30 forinttal vitte le a benzin és a gázolaj árát a múlt hetihez képest, ezért az árrést ez teljesen elvitte. Most pedig 5 forinttal fog drágulni a beszerzési ára a kutaknak, még nagyobb lesz a veszteségük ezen a fronton.

A kormány azonban kikötötte, hogy hiába veszteséges ez az üzletág, akkor is kínálniuk kell az üzemanyagot a kutaknak, aki ezt nem teszi, ott átadhatják az üzemeltetést egy másik vállalkozásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×