eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Özönvíz, jégeső, szélvihar: jobb, ha felkészülünk rá

A globális átlagnál is nagyobb hőmérséklet-emelkedés, a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása és a növekvő kiszámíthatatlanság miatt a hazai mezőgazdaságnak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembesülnie – hangzott el az Agroinform.hu agrometeorológiai konferenciáján.

Az időjárási szélsőségek gyakoribbá válása nagyban összefügg a globális cirkuláció, vagyis a pólusok és az Egyenlítő közötti hőcsere változásaival – magyarázta az InfoRádióban Vadász Vilmos agrometeorológus. Magyarország térségében is sűrűbben alakulnak ki – a korábbi évtizedekhez képest – olyan időjárási események, amelyek a mezőgazdaság mindennapjait befolyásolják, zavarják. Így például az özönvízszerű esővel, jégesővel és szélviharral járó heves zivatarok, szupercellák sűrűbb előfordulására számíthatunk a következő években, évtizedekben is.

Vadász Vilmos meglátása szerint a meteorológiai előrejelzések látványos javulása szolgál némi fegyverrel a gazdák számára is, hogy valamelyest felkészüljenek. Ugyanis

a bizonytalanságok jellemzően a legszélsőségesebb esetekben jelentkeznek, de a fellépés valószínűségét akkor is előre lehet jelezni.

A termelőknek a gazdálkodás során célszerű figyelembe venniük a konkrét előrejelzéseket, és ahhoz igazítaniuk az aktuális feladatokat. Vagyis bizonyos időjárási ablakok definiálhatók bizonyos munkák vonatkozásában: például a permetezéshez csapadék- és szélmentes időjárás szükségeltetik, így amikor az időszerű, és alkalom nyílik rá,

rögtön meg kell tenni,

máskülönben egy-két nappal, esetleg héttel később már nem lesz rá lehetősége a gazdának – magyarázta az agrometeorológus.

Vadász Vilmos egyetértett, hogy a mezőgazdaságból élőknek érdemes elmozdulniuk a precíziós gazdálkodás és a digitális lehetőségek irányába, még ha ezek többletbefektetést is kívánnak részükről. Mint mondta, a gazdáknak számtalan lehetősége reagálni: például a vízmegőrző talajművelés, amivel az esetleges csapadékszegény időszakok hatását lehet mérsékelni, vagy a precíziós növénytermesztés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×