eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A kórházi és ápoló ágyakat gyártó Linet cseh vállalat gyára a csehországi Slanyban 2021. március 5-én. Csehországban naponta 15-16 ezerrel növekszik az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma és a kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, az egészségügyi minisztérium pedig az Európai Unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult, hogy legalább néhány tucat koronavírussal fertőzött beteget elhelyezhessenek az ottani kórházakban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Feszült vita alakult ki abból, hogy mekkora a gyári dolgozók fertőzöttsége

Egyes szakszervezetek már néhol 15-30 százalékos kiesésről beszélnek, és a gyárak eltitkolják ezt, a gyárak szerint viszont nem jön ki a matek.

Egyre többen esnek ki a gyárakban a termelésből a koronavírus miatt; a Népszava összeállításából kiderül, a Vasas Szakszervezet szerint vizsgálni kellene a helyenként 15-20 százalékos kiesés kérdését, a munkaadók szerint viszont vaklármáról van szó.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak elmondta, van olyan termelőegység, ahol 30 százalékra rúg a kiesés, ezért akár egy rövid ideig tartó gyárbezáráson is el lehetne gondolkodni. Konkrét céget nem nevezett meg, de azt megjegyezte, hogy a vállalatok "titkolóznak" az ügyben, olyan helyeken íratnak alá titoktartási nyilatkozatot a munkavállalókkal, ahol heti két tesztelés is van. A munkahelyi vezetők pedig azért vannak nyomás alatt, mert a termelésnek mennie kell, ezt pedig a kisebb létszám túlóráztatásával, vagyis további fertőzésveszéllyel kell megoldaniuk:

  • fertőzésveszélyt jelent, hogy egyszerre öltöznek a kis öltözőkben a munkások,
  • hazafelé vagy munkába menet egyszerre zsúfolódnak be az élelmiszerboltokba is.

Rolek Ferenc, a Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint a hivatalos adatok alapján sem lehetséges a 15-20 százalékos fertőzöttségi arány a gyárakban, "ez nem tényeken alapuló állítás". Elképzelhetőnek tartotta ugyanakkor, hogy egy-két üzemben valóban lehet az átlagosnál kicsit több megbetegedés, a munkaerő kisesése pedig valóban okozhat problémákat a munkáltatóknak.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint nincs olyan helyzet, hogy le kellene állítani a gyárakat, ez a vegyiparban és a gyógyszeriparban a nem is volna helyes lépés most.

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke sem látja szükségét egy általános leállításnak. Hangsúlyozta: a munkaadók folyamatosan fertőtlenítenek, elcsúsztatták a műszakváltásokat, hogy ne érintkezzenek a dolgozók, és törekednek a rendszeres tesztelésre is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×