INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

taxi

drosztdíj

fővárosi önkormányzat

kedvezmény

Budapest, 2019. december 6. Utasokra várakozó taxik állnak a Fővám téren. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Látványosan fogynak a fővárosi taxisok

Infostart

Éves szinten nettó néhány tízezer forint kedvezményt adna a főváros a taxisoknak. A drosztdíjat nem engedik el, mindössze csökkentik, és csak a jövő évtől. Pedig a budapesti taxispiac azonnali segítségre szorul.

Idén januártól szeptemberig több mint 1100 személytaxi-szolgáltatási engedélyt adtak vissza Budapesten – derül ki abból a statisztikából, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölt a Világgazdasággal.

Az év elején még mintegy 7000 ilyen jogosultságot tartottak nyilván, az ősz első hónapjára 5900-ra olvadt a számuk. Mindez csaknem 16 százalékos visszaesés, tehát kilenc hónap leforgása alatt

minden hatodik taxiengedély megszűnt.

A pandémia második hullámában

egyértelművé vált, hogy a taxiszegmens nem maradhat mentőöv nélkül.

Úgy tűnik, a problémára most már a fővárosi vezetés is reagál, ez azonban a szerdai közgyűlésre beterjesztett javaslat értelmében kimerül annyiban, hogy csökkenhet a taxiállomás-használati hozzájárulás, vagyis a drosztdíj.

A 70 százalékos mérséklést viszont nem azonnal, csak 2021-től alkalmaznák.

A könnyítéssel első olvasatra számottevő – a városháza szerint több százmilliós – bevételről mond le Budapest. A rendeletmódosítás szövegezése, valamint a droszt iránti kérelmek alakulása árnyalja a képet – jegyzik meg. Az előbbi úgy szól, hogy a 2021-re vonatkozó taxidroszthasználati díjat egy alkalommal, a 2020. március 1. és decem­ber 31. között megfizetett összeg 70 százalékával kell csökkenteni.

Ez kiegé­szül azzal, hogy a 2021-es éves hozzájárulásnak az első negyedévre eső arányos részéből ugyancsak 70 százalékos engedmény jár. A megfogalmazás zavaros, hiszen a taxiállomás-használati megállapodásokat a Budapest Közút (BK) egy évre, de nem naptári évre köti a kérelmezőkkel – teszi hozzá a Világgazdaság.

A benzines és dízeles járműveknél (a fővárosi taxiflotta 80 százaléka ilyen) ez nettó 65 ezer, a hibrid és a CNG-meghajtásúaknál 52 ezer, a tisztán elektromosaknál pedig mindössze 3200 forint. Vagyis az első kategóriát alapul véve

Budapest mintegy nettó 30–40 ezer forint engedményt adna jövőre.

Kérdés, hogy hány taxisnak? A drosztdíjakat a Fővárosi Önkormányzatnak beszedő BK-nál idén az első nyolc hónapban 3854 kérelmező volt (235 millió forint), tehát az év kétharmada alatt a 2019-es volumen alig fele teljesült. A jelenlegi körülmények között életszerűtlen, hogy 2020 hátralévő részében megugrana a drosztok iránti érdeklődés. Így 2021-ben

a taxisok töredéke örülhet majd az alacsonyabb taxiállomás-üzemeltetési költségeknek.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018