eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Vendégek egy vendéglátóhely teraszán a budapesti Bálnánál 2020. május 18-án. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette Pest megyét kivéve vidéken, ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei. Május 14-től Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak, május 18-tól Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, és megkezdődik az intézkedések fokozatos enyhítése.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Itt a budapesti mentőcsomag

A főváros lemond a taxisdrosztdíj jelentős részéről, és a turisztikai vállalkozások közül is sokan talpon maradhatnak.

A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszdíjat 90 százalékkal csökkentik Budapesten - ez áll egyebek mellett a főváros készülő válságcsomagjában a Népszava értesülése szerint. A lap értesülését Karácsony Gergely főpolgármester megerősítette az InfoRádiónak.

A csomagban még van 70 százalékos drosztdíjkedvezmény a taxisoknak, ez önmagában is több százmilliós tétel.

A javaslat jövő héten kerül a Fővárosi Közgyűlés asztalára, és 2021 márciusáig maradnának hatályban a válságintézkedések.

Továbbá: a főváros közlekedési cége 17 milliárdos kompenzációt kap a járvány miatti veszteségek (22 milliárd forint) miatt.

Az önkormányzat folytatja a nagy arányú tesztelést, szeptemberben 900 idősotthoni dolgozót teszteltek le, míg a bent lakók esetében 1600 embert, ebből 21 lett pozitív.

A főváros további 20 ezer PCR-teszt beszerzését tervezi, az előző csaknem 20 ezres készletből ugyanis alig 5000 maradt, márpedig a hajléktalanellátók és az idősotthonok tesztelését kéthetente megismételnék.

Javaslat még, hogy a karanténban lévő közgyűlési tagok is - távollétben - teljes joggal vehessenek részt a munkában, szavazhassanak is - ismert, a X. és a XXIII. kerületi polgármester is karanténban van.

A Népszava továbbá úgy tudja, a vízügy visszavonta árvízvédelmi fejlesztési terveit a Hajógyári-szigeten, így nem vágnak ki fákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Muhari Eszter már az elődöntőben - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×