eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Teljes a zavar az albérletpiacon

Nyár közepe óta átlagosan 20 százalékos árcsökkenés figyelhető meg a hazai albérletpiacon, elsősorban a koronavírus-járvány hatása miatt – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak az OTP Ingatlapont vezető elemzője, példaként említve, hogy Budapesten már 80 ezer forintért is ki lehet bérelni egy földszinti garzonlakást, szemben a tavalyi 100 ezer forintos lélektani határral.

Normál esetben – egészen a tavalyi évig – július végétől indulva hirtelen szoktak megugrani az albérleti díjak, miután megindul az egyetemisták körében a keresleti roham. Ennek megfelelően szeptemberhez közeledve a jó lakások már el szoktak fogyni, és csak az egyetemektől távolabb eső, kevésbé keresett, kisebb, rosszabb állapotú lakások maradnak kiadók, azonban az árcsökkenés nem jellemző – magyarázta Valkó Dávid.

A koronavírus-járvány viszont zavart hozott a megszokott képbe:

ugyanis rengeteg rövid távú, Airbnb-re alkalmas lakás jelent meg a hosszú távú kiadási oldalon, az árakat lenyomva. Miközben a kollégiumi férőhelyek száma viszont csökkent a szigorúbb előírásoknak köszönhetően. A vezető elemző hozzátette: harmadik tényezőként, ami kérdőjelet okoz, és felboríthatja a teljes rendszert, pedig bejött: hogy

a külföldi cserediákok elmaradhatnak, valamint sok helyen még az sem tisztázott, milyen arányban kell majd bejárni az iskolákba,

illetve milyen mértékű lesz a távoktatás. Tehát teljes zavar van az albérletpiacon ezen tényezők miatt, de összességében az idei évre csökkentek a díjak – összegezte a szakember.

Nyár közepe táján a forgalmas, egyetemisták által keresett területeken, például Budapest XI. kerületében nem volt ritka a 20 százalékos árzuhanás, és ahol korábban 150–160 ezer forintért lehetett kiadni egy jó állapotú, kétszobás lakást, ott ezek júliusban 120–130 ezerért is elérhetővé váltak – ismertette. De ugyanígy a pesti belvárosban, a legfrekventáltabb V., VI., VII. és VIII. kerületben korábban 100 ezer forintos volt a lélektani határ, és ezalatt nem kínáltak semmilyen lakást, most azonban

80 ezerért felújított, bútorozott, kis garzonokat lehet kivenni.

Nem más a helyzet a nagy vidéki egyetemi városokban: Szegeden is közel 20 százalékkal csökkentek a bérleti díjak, Debrecenben is 10–15 százalékkal.

Valkó Dávid végül megjegyezte, a kivételt Pécs városa jelenti, vélhetően annak köszönhetően, hogy jelentős turisztikai vonzerővel bír, és a nyáron 50 százalékos kihasználtsággal működtek az airbnb-s lakások, ami kevésbé dobta meg a kínálatot, és mérsékelten vitte le az árakat. Vagyis csak minimális csökkenés figyelhető meg a belváros keleti felében, a jogi és közgazdaságtudományi kar közelében, míg az orvostudományi kar környezetében tartják magukat a korábbi árak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×