INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

valkó dávid

otp ingatlanpont

albérlet

budapest

árcsökkenés

airbnb

Teljes a zavar az albérletpiacon

Teljes a zavar az albérletpiacon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Nyár közepe óta átlagosan 20 százalékos árcsökkenés figyelhető meg a hazai albérletpiacon, elsősorban a koronavírus-járvány hatása miatt – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak az OTP Ingatlapont vezető elemzője, példaként említve, hogy Budapesten már 80 ezer forintért is ki lehet bérelni egy földszinti garzonlakást, szemben a tavalyi 100 ezer forintos lélektani határral.

Normál esetben – egészen a tavalyi évig – július végétől indulva hirtelen szoktak megugrani az albérleti díjak, miután megindul az egyetemisták körében a keresleti roham. Ennek megfelelően szeptemberhez közeledve a jó lakások már el szoktak fogyni, és csak az egyetemektől távolabb eső, kevésbé keresett, kisebb, rosszabb állapotú lakások maradnak kiadók, azonban az árcsökkenés nem jellemző – magyarázta Valkó Dávid.

A koronavírus-járvány viszont zavart hozott a megszokott képbe:

ugyanis rengeteg rövid távú, Airbnb-re alkalmas lakás jelent meg a hosszú távú kiadási oldalon, az árakat lenyomva. Miközben a kollégiumi férőhelyek száma viszont csökkent a szigorúbb előírásoknak köszönhetően. A vezető elemző hozzátette: harmadik tényezőként, ami kérdőjelet okoz, és felboríthatja a teljes rendszert, pedig bejött: hogy

a külföldi cserediákok elmaradhatnak, valamint sok helyen még az sem tisztázott, milyen arányban kell majd bejárni az iskolákba,

illetve milyen mértékű lesz a távoktatás. Tehát teljes zavar van az albérletpiacon ezen tényezők miatt, de összességében az idei évre csökkentek a díjak – összegezte a szakember.

Nyár közepe táján a forgalmas, egyetemisták által keresett területeken, például Budapest XI. kerületében nem volt ritka a 20 százalékos árzuhanás, és ahol korábban 150–160 ezer forintért lehetett kiadni egy jó állapotú, kétszobás lakást, ott ezek júliusban 120–130 ezerért is elérhetővé váltak – ismertette. De ugyanígy a pesti belvárosban, a legfrekventáltabb V., VI., VII. és VIII. kerületben korábban 100 ezer forintos volt a lélektani határ, és ezalatt nem kínáltak semmilyen lakást, most azonban

80 ezerért felújított, bútorozott, kis garzonokat lehet kivenni.

Nem más a helyzet a nagy vidéki egyetemi városokban: Szegeden is közel 20 százalékkal csökkentek a bérleti díjak, Debrecenben is 10–15 százalékkal.

Valkó Dávid végül megjegyezte, a kivételt Pécs városa jelenti, vélhetően annak köszönhetően, hogy jelentős turisztikai vonzerővel bír, és a nyáron 50 százalékos kihasználtsággal működtek az airbnb-s lakások, ami kevésbé dobta meg a kínálatot, és mérsékelten vitte le az árakat. Vagyis csak minimális csökkenés figyelhető meg a belváros keleti felében, a jogi és közgazdaságtudományi kar közelében, míg az orvostudományi kar környezetében tartják magukat a korábbi árak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

200824 GAZ1 1145 albérletpiac - árcsökkenés Valkó int SI
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018