eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: új időszámítás indult a hazai lakáskiadási piacon

Az albérletárak 10-15 százalékkal csökkentek, az Airbnb-tulajdonosok 10–20 százaléka pedig tönkremegy idén – mondta az InfoRádiónak az Mfor-Privátbankár ingatlanpiaci szakértője. Mester Nándor szerint a koronavírus-járvány és a rövidtávú szálláskiadás törvényi korlátozása együttesen óriási hatással volt az iparágra.

A járvány és a rövidtávú szálláskiadás törvényi korlátozása is letaglózó hatással volt, emiatt miatt mindenki, aki üzletszerűen lakáskiadással foglalkozik, legyen szó rövid- vagy hosszú távról, új időszámításba kezdett – fogalmazott az InfoRádiónak Mester Nándor, aki szerint érdemes megvizsgálni a helyzetet a kiadói, valamint a felhasználói, vagyis bérlői oldalról is, hiszen utóbbi csoport sincs túlságosan jó helyzetben, még ha az elsődleges hatás mindenféleképpen az árcsökkenés. Ennek mértéke ugyanis elmaradt a várakozásoktól, de a járvány miatti 10–15 százalékos mérséklődés mégiscsak számottevőnek tekinthető.

Az Mfor-Privátbankár ingatlanpiaci szakértője szerint azok a lakástulajdonosok, akik nem hajlandóak az új korlátozásokat elfogadni, és inkább a biztos bevételre mennek rá, azok át fognak menni a hosszú távú lakáskiadási bizniszbe, ami nagyságrendileg 3-4 ezer új kínálatot jelenthet a piacon. Mindemellett befejezéshez közel van sok lakóparki beruházás, az újépítésű lakások 35-40 százaléka pedig kifejezetten bérbeadási céllal került új tulajdonoshoz, akik elképzelhető, hogy szintén nem elsősorban az Airbnb-piacon kívánnak majd boldogulni, hanem a hosszú távú bérleti piacon, vagyis rövid távon egyfajta túlkínálat lehet, ami már

meg is állította a „rettentően” gyorsan növekvő árakat, illetve bizonyos körzetekben csökkentette is,

elsősorban az V. kerületben, ahol a földtől elrugaszkodott, 2-300 ezer forintos havi díjat is ki kellett fizetni egy-egy közepesebb lakásért, csak azért, mert korábban ezeket nagyon fölpumpálták a külföldi turistáknak, vagy más külföldi, állandó jelleggel itt tartózkodó embereknek kiadott lakásokon keresztül – magyarázta a szakember.

A koronavírus-járvány és az Airbnb-korlátozás együttesen jó eséllyel tönkreteheti azokat a szálláshelykiadókat, akik kifejezetten a külföldiekre és a rövid távú kiadásokra koncentrálnak, hiszen a jól fizető külföldi turistáktól elkért összegeket egy magyar családtól, esetleg az egyetemistáktól nem remélhetnek. Mester Nándor szerint „valahol a középút lesz a megoldás”: vagyis

az Airbnb-tulajdonosoknak a 10-20 százaléka várhatóan teljesen ki fog szállni ebből a bizniszből, de lesznek olyanok, akik valamiféle hibridmegoldást fognak választani,

amire még nem nagyon van példa, de a szakember úgy látja, a közeljövő ez: miszerint nyáron, amikor visszatérnek a turisták, még ha nem is olyan számban, mint korábban, két–három hónapra rövid távra fogják kiadni az ingatlanokat, a további kilenc hónapra pedig hosszú távra diákoknak.

Megjegyezte, a bérlői oldal számára nemcsak az árcsökkenés lehet jó hír, hanem az is, hogy

jobban szét fog válni a minőség,

tehát a minőségi bérleményeket előbb fogják tudni bérbe adni, akár azonos áron is. De az is előfordulhat, hogy nem kell csökkentenie a díjat a tulajdonosnak, viszont azonos árért nagyobbat fognak keresni például a diákok is, akik eddig is ketten-hárman összeálltak. Így nem kell majd szoronganiuk 35 négyzetméteren, hanem akár másfélszer akkorát is tudnak szinte ugyanannyi pénzért kivenni – hiszen volt egy általános árcsökkenés, fogalmazott a szakember, megismételve: a minőségi irányba való elmozdulás kívánatos lenne ezen a piacon, nemcsak az új lakások esetében.

Az Országgyűlés által elfogadott Airbnb-törvénnyel kapcsolatban, amely értelmében az önkormányzatok meghatározhatják, hogy egy magánszálláshely egy évben hány napra adható ki, úgy fogalmazott: minden lokáció önálló életet él, és a helyi vezetők tudják azt fölmérni, hogy milyen gazdasági hatásai vannak annak, hogy ha elmaradnak azok a bevételek, amelyek az ezeket igénybe vevő turistáktól származnak. Vagyis

a helyhatóságok pengeélen táncolnak, miután azt kell mérlegelniük, hogy milyen kapcsolódó bevételforrástól esnek el akkor, ha drasztikusan korlátozzák az Airbnb-szállásokat

– fogalmazott Mester Nándor, aki szerint jó megoldás lehet, ha a különböző érdekvédelmi szervezetekkel közösen határoznak egy normát, azonkívül pedig az adóhatósággal is nagyon szorosan együttműködnek, mert azért valahol mindenki érdeke az, hogy a feketén működő, rövid távon lakást kiadókat kiszorítsák erről a piacról, hiszen a többség, igenis, rendesen fizeti a közterheket, a vendégeinek a túlnyomó része pedig betartja a különböző társadalmi együttélési szabályokat.

Nem szabad általánosítani – hangsúlyozta az Mfor-Privátbankár munkatársa.

Végezetül kiemelte: ha elindul valamiféle normális párbeszéd az ügy szereplői között, így az önkormányzat, a lakóközösségek, az érdekvédelmi szövetségek, valamint a tulajdonosok között, akkor valamiféle kompromisszum lehet a dolog vége, amivel adott esetben mindenki jól járhat. A kerület lakói mondjuk amiatt, hogy azon felül, hogy szabályozottabb piaci szereplőkkel lesz dolguk, az önkormányzati bevételek egy részét közcélú beruházásokra fordíthatják, közvetve az ő javukat is szolgálva – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×