eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pxhere

A járvány szabályozza az ingatlanpiacot, nagy a bizonytalanság az egyetemi városokban – körkép

Nem tudni, milyen lesz a kereslet az albérletekre, mert még sok a kérdőjel például a tanévkezdés módjáról. Az InfoRádió az OTP Ingatlanpont szakértőinek segítségével járt utána az ingatlanpiacot jellemző tendenciáknak.

Idén a járvány szabályozza az ingatlanpiacot, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon – fogalmazott az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Valkó Dávid elmondta, hogy a korábban rövid távra a külföldieknek kiadott lakásokat már hosszú távra is kiadják a lakástulajdonosok.

Budapesten átlagosan 15–20 százalékkal csökkentek az albérleti díjak.

A szakértő szerint bizonytalanságot okoz, és a keresletet is meghatározhatja, hogy a rendes tanítási rendben, vagy online folytatódik az oktatás, utóbbi esetében ugyanis egy vidéki diáknak nem feltétlenül kell budapesti albérletet bérelnie. Valkó Dávid arra is kitért, hogy

a külföldi diákok elmaradása akár hangsúlyosabb is lehet

a magyar diákokéhoz képest, miután a nemzetközi utazások nagyon a háttérbe szorultak

Ezzel ellentétesen ható, és a lakásalbérletek keresletét élénkítheti, és akár még a bérleti díjat is növelheti, hogy kollégiumokat alakítanak át úgy, hogy minél kisebb fertőzésveszéllyel tudják elszállásolni a diákokat. „Konkrétan több száz férőhelyet szüntetnek meg a legnagyobb budapesti egyetemeken” – fogalmazott.

Amíg korábban havi 150–160 ezer forint bérleti díjat kellett fizetni egy kétszobás lakásért a XI. kerületben, addig mostanra 120–130 ezer forintért is lehet hasonló albérletet találni. Valkó Dávid hozzátette, míg eddig a VI. és VII. kerületben 100 ezer forint alatt abszolút nem is volt érdemes lakást keresni, még lepusztult állapotút sem, most már

megjelentek 80 ezer forintért

nem is szuterén, hanem például földszinti, bútorozott, felújított, jó állapotú garzonlakások.

Szegeden jelenleg egy újabb építésű, másfél–két szobás, 50 négyzetméter körüli lakást 100 ezer forint plusz rezsiért, a diákok által kedveltebb városrészben, rezsi nélkül 130–140 ezer forintért lehet kivenni. A hasonló méretű paneleket pedig ennél jóval kevesebbért, 65–70 ezer forintért kínálják a lakáskiadók. Összességében tehát a dél-alföldi egyetemi városban is csökkentek az albérletárak – tájékoztatta az InfoRádiót Nyári Imre, az OTP Ingatlanpont szegedi irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

„A tavalyi árakhoz képest átlagosan egy 20 százalék körüli a visszaesés

– fogalmazott, hozzátéve, hogy természetesen a különböző kategóriák különböző szintű érintettséget mutatnak.

Debrecenben idén átlagosan 10–15 százalékkal csökkentek a bérleti díjak. „Az albérleti árak az egyetem szomszédságában 100–120 ezer forint körül mozognak, míg a tavalyi évben bizony meghaladták több esetben a 150 ezer forintot” – ismertette Nagy Enikő, az OTP Ingatlanpont debreceni irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

Pécsett tavaly minimum 100 ezer forintot kértek el a belváros keleti felében a pécsi jogi- és közgazdaságtudományi kar közelében található albérletekért, míg idén stagnáltak, vagy enyhén csökkentek a díjak ebben a körzetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×