eur:
395.9
usd:
369.73
bux:
70419.94
2024. június 25. kedd Vilmos
Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén 2017. szeptember 27-én. Az ültetvényen hatvan embernek adnak munkát a várhatóan 800 tonna gyümölcs leszüretelésének idején. Az idén igen jó minőségű termést külföldre és belföldre egyaránt értékesítik.
Nyitókép: MTI Fotó: Lehoczky Péter

Tartósan magas almaárakra számíthatunk

Üres hűtőházakkal és a tavalyinál is gyengébb terméshozammal indul az almaszezon, ami miatt nem várható sem a léalma, se az étkezési alma árának csökkenése.

Miután a szakmai várakozások szerint Magyarországon a tavalyi gyenge 400 ezer tonnás termés után idén ennél is kevesebb, 300-350 ezer tonnás hozamot várnak, tartósan magas maradhat az alma ára - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Európában is csak a tavalyihoz hasonló, és a szezont épphogy kifutó 10,7 millió tonnás termést várnak. Az elmúlt évhez képest lényeges különbség, hogy az elmúlt évben a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek.

Magyarországon az első kis mennyiségekkel megindult a léalma szezon is, amelynek induló kilogrammonkénti 34-37 forintos árai alig 2-3 forinttal maradnak el a tavalyi nyitóártól - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Szerinte nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.

A járvány a szállodaipar és a vendéglátás forgalomkiesésével a sűrítménypiac árait is befolyásolja. A tavaszi kiesés azonban nem okozott készlethalmozódást, mivel 2019-ben a gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak mintegy 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci várakozásokat pedig egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 25. 12:38
×
×
×
×