INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

koronavírus

mezőgazdaság

alma

léalma

sűrítmény

vendéglátás

feldolgozóipar

ár

drágulás

Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén 2017. szeptember 27-én. Az ültetvényen hatvan embernek adnak munkát a várhatóan 800 tonna gyümölcs leszüretelésének idején. Az idén igen jó minőségű termést külföldre és belföldre egyaránt értékesítik.

Tartósan magas almaárakra számíthatunk

Infostart

Üres hűtőházakkal és a tavalyinál is gyengébb terméshozammal indul az almaszezon, ami miatt nem várható sem a léalma, se az étkezési alma árának csökkenése.

Miután a szakmai várakozások szerint Magyarországon a tavalyi gyenge 400 ezer tonnás termés után idén ennél is kevesebb, 300-350 ezer tonnás hozamot várnak, tartósan magas maradhat az alma ára - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Európában is csak a tavalyihoz hasonló, és a szezont épphogy kifutó 10,7 millió tonnás termést várnak. Az elmúlt évhez képest lényeges különbség, hogy az elmúlt évben a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek.

Magyarországon az első kis mennyiségekkel megindult a léalma szezon is, amelynek induló kilogrammonkénti 34-37 forintos árai alig 2-3 forinttal maradnak el a tavalyi nyitóártól - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Szerinte nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.

A járvány a szállodaipar és a vendéglátás forgalomkiesésével a sűrítménypiac árait is befolyásolja. A tavaszi kiesés azonban nem okozott készlethalmozódást, mivel 2019-ben a gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak mintegy 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci várakozásokat pedig egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Lehoczky Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018