eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/4iG

Műhold-üzemeltetési leányvállalatot alapított a 4iG

Törzstőkéje 5 millió forint, tőketartaléka ennek a bő hetvenszerese.

Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdjának üzemeltetésére CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. néven leányvállalatot alapított a 4iG; a tőzsdei társaság igazgatóságának döntését hétfőn tette közzé a BÉT honlapján.

A leányvállalatot 5 millió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal alapították, a 4iG többségi tulajdonrésze 51 százalékos, ami mellett irányítóbefolyással rendelkezik. A CarpathiaSatban a 4iG mellett az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig 5 százalékos tulajdoni résszel rendelkezik.

A tájékoztatás szerint a CarpathiaSat rendelkezik majd a Föld körüli pályaszakasz üzemeltetési jogával 2024-től

húsz éven keresztül.

A 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a kelet-közép-európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, illetve a meghatározó pozíciókat építsen ki a távközlési szektorban.

Hangsúlyozzák, az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása, valamint hosszú távú üzemeltetése jól illeszkedik a 4iG növekedési stratégiájába.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta, az idén 25 éves 4iG történetének újabb fontos állomásához érkezett. A CarpathiaSat létrehozása,

az első magyar kereskedelmi műhold

fejlesztése, üzemeltetése olyan úttörő vállalkozás, amely jelentős fejlődési potenciált, és további üzleti lehetőségeket is biztosít a társaságuknak.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója felfüggesztette a 4iG-törzsrészvények, illetve a meghatározott származtatott eszközök tőzsdei kereskedését hétfőre, a kereskedési idő kezdetétől, a kibocsátó kérésére.

A 4iG Nyrt. jogelődjét 1990-ben egyedi szoftveralkalmazások fejlesztésére alapította magyar fejlesztők egy csoportja, akik célul tűzték ki, hogy a hazai piacon meghatározó kompetenciát építsenek fel Java, Ingres és más nyílt szabványú és forráskódú technológiákra.

A 2004-es tőzsdére lépése óta a cég több sikeres akvizíciót hajtott végre, így szélesítette tevékenységi körét, termékportfólióját. A holding leányvállalatai alkalmazásfejlesztéssel, vállalatirányítási rendszerek bevezetésével, informatikai infrastruktúrával, IT üzemeltetéssel, szervizszolgáltatással, üzleti intelligenciával, bankinformatikával és IT alkalmazások integrációjával foglalkoznak.

A 4iG részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, legutóbbi záróára 637 forint volt, éves minimuma 285,50 forintot, éves maximuma 991 forintot ért el.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×