eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Székely Bálon a Pesti Vigadóban 2020. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Varga Mihály: harmadával csökkenhet az adók száma

A gazdaság újraindítása csak úgy lehet eredményes, ha a kormány az adórendszert és a bürokráciát is egyszerűsíti – jelentette ki Varga Mihály a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs csütörtöki ülésén. A törzs az adóbürokrácia csökkentésének, illetve a hazai turizmus újraindulásának lehetőségeit vizsgálva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetőinek részletes javaslatait tekintette át.

Az MKIK adóügyi eljárások egyszerűsítésével vonatkozó javaslatai lényegében egybeesnek az eddigi és a tervezett kormányzati intézkedésekkel – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a vállalkozások már rövidtávon számolhatnak adóügyi könnyítésekkel.

A pénzügyminiszter példaként említette a nemrég bevezetett, de máris igen népszerű Online Számlázó applikációt, illetve a feltöltési kötelezettség megszüntetését, ami jelenleg a vállalkozók számára az egyik legbonyolultabb adminisztrációs teher. A könnyítést szolgálja, hogy 2021-től a NAV készítheti a vállalkozások áfabevallását is, illetve a foglalkoztatáshoz köthető adminisztráció csökkentése lehet a következő állomás – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A cél itt is az, hogy minél kevesebb adatot kérjünk a vállalkozásoktól – emelte ki a tárcavezető, aki bejelentette, hogy

egyszerűsítik az adóbevallási, adatszolgáltatási nyomtatványokat, ezzel párhuzamosan bevezetik az online kitöltést a lehető legtöbb nyomtatvány esetében.

Folytatódnak a gazdaságösztönző adóegyszerűsítések is, július 1-jétől egy teherré olvadt össze a nyugdíj-, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék. A kormány célja továbbra is az adóegyszerűsítés: 2022-ig harmadával csökkenhet az adók száma, 2010-hez képest eltűnhet nagyjából húsz közteher.

A járvány hatásai által leginkább érintett

turizmus védelmére összességében mintegy 600 milliárdot biztosít a kormány

– szögezte le a miniszter. Példaként említette a Magyar Turisztikai Ügynökség egymilliárd forintos vis maior keretét, amely az ágazat nehéz helyzetbe került vállalkozásainak megsegítését szolgálja, valamint a szektort érintő adóintézkedéseket. Varga Mihály bejelentette: a törzs az ágazati felvetéseket elfogadva javaslatot fog tenni a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésre, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya esetében a szálláshely alszámla felhasználási körének bővítésére.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×