eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Jókora lyukat üt a szállásadók zsebén a külföldiek távol maradása

Ugyan a turizmus főszezonja még csak most kezdődik, és egyelőre a pandémia és az utazási lehetőségek változása miatt esetleg távol maradó külföldiek száma megjósolhatatlan, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár a bevételük felét is elveszthetik a szállásadók. A tavalyi adatok szerint ugyanis ekkora volt a külföldiek részaránya az árbevételből

Legkevesebb a bevételek felének búcsút mondhat a koronavírus-járvány miatt a hazai szálláshelykiadás - legalábbis ha a Központi Statisztikai Hivatal 2019-as adatait vesszük alapul, e szerint ugyanis a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött mintegy 31,5 millió vendégéjszakából 15,8 milliót a külföldről érkező vendégeknek köszönhetett az ágazat - derül ki a novekedes.hu elemzéséből. A kereskedelmi szálláshelyeken egész évben megfordult 12,9 millió vendégből 6,2 millió volt külföldi. Országos szinten

2019-ben a szállodák, panziók, üdülőházak, kempingek és a közösségi szálláshelyek árbevételének megközelítőleg 60 százalékát a beutazó turizmusból befolyó bevétel tette ki.

Az egyes szálláshelyek bevételei azért meglehetősen eltérően alakulhatnak, attól függően, hogy az ország mely pontján helyezkednek el, és milyen kategóriás szolgáltatásokat nyújtanak. De ha csak azt vesszük alapul, hogy a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák hattizedét Budapesten realizálták, belátható, hogy a már márciusban 60 százalékos zuhanásnak induló, majd áprilisra a hotelbezárások miatt szinte megszűnő - 99 százalékos vendégéjszakaszám-csökkenést produkáló - külföldi vendégforgalom jelentős veszteségeket okozott. És egyelőre megjósolhatatlan, hogy a járvány európai lecsengése, az utazási korlátozások feloldása, illetve a légiközlekedés lassú helyreállása hány utazót csábít majd az útra kelésre. Kérdéses az is, hogy az idősebb korosztály járványvédelmi aggályok mellett vállalkozik-e egyáltalán külföldi, vagy belföldi utazásokra. Ahogyan az is, hogyan alakul a költési hajlandóság a mégis útra kelők esetében.

A külföldiek részesedése a havi bruttó szállásdíj bevételből 2019-ben
A külföldiek részesedése a havi bruttó szállásdíj bevételből

A KSH adatai szerint a külföldi vendégforgalom szempontjából a július és az augusztus a legerősebb időszak a kereskedelmi szálláshelyeknél. Főleg a német és a lengyel vendégek száma jelentős ezen időszakban. 2019 utolsó negyedévében a legtöbb külföldi vendég Németországból, Romániából, Szlovákiából és Ausztriából érkezett hozzánk.

A külföldi vendégforgalom szempontjából a főváros, a Balaton térsége, a fürdővárosok és az észak-nyugat magyarországi régió számít a legkedveltebbnek, épp ezért innen hiányzik majd legfájóbban az általuk generált forgalom is.

De messze nem csak a szállásadók lesznek bajban a külföldiek nélkül, bár kétségtelen, hogy

a KSH adatai szerint a beutazók szállásra és vásárlásra költik a nyaralásra szánt pénzük felét.

Emellett jelentős a közlekedésre, vendéglátásra, kulturális, sport és egyéb szórakozásra költött hányad mellett az egészségmegőrzésre és egyéb szolgáltatásokra fordított összeg is.

A KSH összesítése szerint a hazánkba érkező külföldi vendégek költései adták a szolgáltatásexport 24, illetve a GDP 4,5 százalékát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×