eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Féloptimista a magyar turizmus

Budapesten pünkösdkor is nulla volt a szállodák kihasználtsága, de július-augusztusra akár a tavalyi év 70-80 százalékos foglalási számait is hozhatja a szektor országosan – mondta az InfoRádiónak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Vegyes tapasztalatokról lehet beszámolni - kezdte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A pünkösdi hétvégén is voltak vidéki szállodák, amelyek már egészen jó, 50-60 százalékos foglaltsággal működtek, egy-két balatoni ház még ennél kicsit jobban teljesített, de sok hotel csak 15-20 százalékos foglaltsággal bírt. Flesch Tamás kiemelte: Budapesten viszont nulla volt a foglaltság május utolsó hétvégéjén.

"A foglalásokon az látszik, hogy július-augusztusra már elindulnak.

Akik mernek utazni, azokat nagyjából nem igazán zavarja a kialakult helyzet. Sőt, inkább azt mondják, hogy jó lenne, ha már a személyzetnek se kellene maszkot hordania és nem lenne a védőtávolság" - mondta Flesch Tamás.

Szavai szerint úgy tűnik, hogy az emberek - aki utazik - viszonylag hamar elfelejtik, hogy mi történt. Aki meg nem utazik, az meg valószínűleg egy jó darabig még nem fog utazni, mert úgy gondolkodik, hogy egyelőre nem meri ezt megtenni - tette hozzá az elnök.

Egészen biztosak benne, hogy az idei év a belföldi turizmusról tud csak szólni. "Ami egyébként nagyon jó, és a SZÉP-kártyának a jótékony hatása is biztosan segít majd a belföldi szállodáknak. Azt gondoljuk, hogy

a nyáron egészen elfogadható foglaltság lesz, reményeink szerint a tavalyi évinek 75-80 százalékát is fogja majd hozni,

ami ahhoz képest, hogy egy-két hónappal ezelőtt hogyan állt a szállodaipar, elfogadható számnak tűnik" - jelentette ki Flesch Tamás.

Az elnök szerint korai még arról beszélni, milyen hatása lesz a járványnak a szektor munkaerőpiacán. Úgy fogalmazott, hogy

rövid távon lehet találni alkalmazottakat, közép-hosszú távon nem tudják, hogyan alakul.

Vannak olyanok, akik elmentek más szektorokba, és nem tudni, hogy vissza fognak-e térni a turizmusba. Vannak, akik már elindultak Ausztriába, ahol korábban is dolgoztak.

"Ettől függetlenül bizakodóak vagyunk, hogy ahogy folyamatosan nyílnak a szállodák és vendéglátóipari egységek, lesz megfelelő mennyiségű és képzett munkaerő" - mondta Flesch Tamás.

Úgy fogalmazott, azt még nem lehet látni, hogy pontosan mi fog történni, de féloptimista az ágazat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×