eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

A vártnál magasabb lett az infláció – a nap legfontosabb hírei

Klíma- és természetvédelmi akciótervről döntött a kormány, Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógusok, megugrott az infláció, Röszkén tartott szemlét a miniszterelnök, továbbra sincs magyar koronavírus-fertőzött – a nap legfontosabb hírei.

Ezen a héten fizeti ki a kormány a kórházi beszállítók 100 millió forint alatti követeléseit, ott ahol megalapozottak – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nagy beszállítókkal még tárgyalnak. Gulyás Gergely kijelentette, hogy a Nemzeti Alaptanterven a kormány nem kíván módosítani, és a kritikákat politikainak nevezete. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy klíma és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány. A részleteket vasárnapi évértékelőjén ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök. A mátrai erőmű vételáráról pedig az ügylet teljes körű lezárása után fognak tájékoztatást adni.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete az új szakképzési törvény miatt a szakképzésben dolgozók jogainak védelmében. Szabó Zsuzsa elnök elmondta: azt kifogásolják, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak elveszítik a közalkalmazotti státuszukat és a munka törvénykönyvének hatálya alá tartoznak, jogorvoslati lehetőség nélkül.

Átlagosan 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak januárban az egy évvel korábbihoz képest. A KSH szerint az élelmiszerek, a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok ára nőtt jelentős mértékben. Nagy Márton, a jegybank alelnöke a Portfóliónak azt mondta, a nemzeti bank akkor lép az infláció ügyében, ha erre szükség lesz. A forint újabb mélypontot ért el, miután a csütörtöki kereskedésben egy időre átlépte a 340 forintot az euró árfolyama.

Az európai gazdaság stabil, de mérsékelt növekedését várja az Európai Bizottság. A brüsszeli testület előrejelzése szerint a következő két évben folytatódik a munkahelyteremtés és a bérek növekedése.

Forgalomba állt a MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú InterCity kocsija. Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a 70 kocsiból álló új IC+ flotta több mint 50 százalékos hazai beszállítói aránnyal készül.

A miniszterelnök arra számít, hogy növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, ahogy javul az időjárás. Orbán Viktor Röszkén beszélt erről, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést. A magyar miniszterelnök szerint megszervezett invázió zajlik.

Nem fertőződtek meg koronavírussal a Kambodzsában kikötött hajó tüneteket mutató utasai, a tesztek negatívak lettek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-videójában közölte, ha a magyarok igénylik, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukban. Egy másik, korábban Japánban karanténba zárt hajóról pedig azt mondta, hogy az utasok közül egyre többen betegednek meg, a három magyar állampolgár azonban, aki a személyzet tagjaként tartózkodik a tengerjárón, nincs közöttük.

Egyetértettek az uniós egészségügyi miniszterek abban, hogy együttműködésre és az előkészületek összehangolására van szükség az új koronavírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A brüsszeli rendkívüli ülésen elhangzott: nem fordulhat elő, hogy a gyógyszerekből és védőeszközökből hiány alakuljon ki akkor, ha a vírus Európában is terjedni kezd.

Budapest 75 éve véget ért ostromának civil áldozataira emlékeztek a Farkasréti temetőben. Az ostromban több tízezer katona és fővárosi civil lakos vesztette életét, A főváros épületeinek egyharmada elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, több mint 32 ezer lakás megsemmisült.

Tovább növeli elrettentő képességét és védelmi hatékonyságát a NATO – jelentette ki a katonai szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg elmondta: a NATO egységes abban az álláspontjában, hogy Oroszország megsértette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést, és veszélyt jelent Európa biztonságára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×