INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

hírösszefoglaló

a nap hírei

napinfo

A vártnál magasabb lett az infláció – a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió

Klíma- és természetvédelmi akciótervről döntött a kormány, Alkotmánybírósághoz fordulnak a pedagógusok, megugrott az infláció, Röszkén tartott szemlét a miniszterelnök, továbbra sincs magyar koronavírus-fertőzött – a nap legfontosabb hírei.

Ezen a héten fizeti ki a kormány a kórházi beszállítók 100 millió forint alatti követeléseit, ott ahol megalapozottak – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nagy beszállítókkal még tárgyalnak. Gulyás Gergely kijelentette, hogy a Nemzeti Alaptanterven a kormány nem kíván módosítani, és a kritikákat politikainak nevezete. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy klíma és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány. A részleteket vasárnapi évértékelőjén ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök. A mátrai erőmű vételáráról pedig az ügylet teljes körű lezárása után fognak tájékoztatást adni.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete az új szakképzési törvény miatt a szakképzésben dolgozók jogainak védelmében. Szabó Zsuzsa elnök elmondta: azt kifogásolják, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak elveszítik a közalkalmazotti státuszukat és a munka törvénykönyvének hatálya alá tartoznak, jogorvoslati lehetőség nélkül.

Átlagosan 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak januárban az egy évvel korábbihoz képest. A KSH szerint az élelmiszerek, a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok ára nőtt jelentős mértékben. Nagy Márton, a jegybank alelnöke a Portfóliónak azt mondta, a nemzeti bank akkor lép az infláció ügyében, ha erre szükség lesz. A forint újabb mélypontot ért el, miután a csütörtöki kereskedésben egy időre átlépte a 340 forintot az euró árfolyama.

Az európai gazdaság stabil, de mérsékelt növekedését várja az Európai Bizottság. A brüsszeli testület előrejelzése szerint a következő két évben folytatódik a munkahelyteremtés és a bérek növekedése.

Forgalomba állt a MÁV első, saját gyártású, belföldi forgalomra szánt másodosztályú InterCity kocsija. Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a 70 kocsiból álló új IC+ flotta több mint 50 százalékos hazai beszállítói aránnyal készül.

A miniszterelnök arra számít, hogy növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, ahogy javul az időjárás. Orbán Viktor Röszkén beszélt erről, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel megtekintette a határkerítést. A magyar miniszterelnök szerint megszervezett invázió zajlik.

Nem fertőződtek meg koronavírussal a Kambodzsában kikötött hajó tüneteket mutató utasai, a tesztek negatívak lettek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-videójában közölte, ha a magyarok igénylik, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukban. Egy másik, korábban Japánban karanténba zárt hajóról pedig azt mondta, hogy az utasok közül egyre többen betegednek meg, a három magyar állampolgár azonban, aki a személyzet tagjaként tartózkodik a tengerjárón, nincs közöttük.

Egyetértettek az uniós egészségügyi miniszterek abban, hogy együttműködésre és az előkészületek összehangolására van szükség az új koronavírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A brüsszeli rendkívüli ülésen elhangzott: nem fordulhat elő, hogy a gyógyszerekből és védőeszközökből hiány alakuljon ki akkor, ha a vírus Európában is terjedni kezd.

Budapest 75 éve véget ért ostromának civil áldozataira emlékeztek a Farkasréti temetőben. Az ostromban több tízezer katona és fővárosi civil lakos vesztette életét, A főváros épületeinek egyharmada elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, több mint 32 ezer lakás megsemmisült.

Tovább növeli elrettentő képességét és védelmi hatékonyságát a NATO – jelentette ki a katonai szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg elmondta: a NATO egységes abban az álláspontjában, hogy Oroszország megsértette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést, és veszélyt jelent Európa biztonságára.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018