eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
A Budapesti Kormányhivatal munkatársai bemutató fogyasztóvédelmi ellenőrzést végeznek egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Érezni a forintgyengülést az élelmiszerárakban

A húsáraktól kezdve a tejtermékekig nyögjük az árfolyamhatást. Ráadásul mind a sertés, mind a tej világpiacán keresleti piac alakult ki kínálati problémák miatt, ezért nem várható, hogy közeljövőben ne folytatódjon az áremelkedés.

A koronavírus okozta tőzsdepánik a forintárfolyamot sem kímélte, hétfőn ismét 338 forint fölé kúszott az euró ára, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy az MNB keddi döntése, amely szerint változatlanul hagyja az alapkamatot, és a kamatfolyosót is, hogyan hat majd az árfolyam alakulására. Az viszont már biztos, hogy az év elején elszálló inflációban, és annak lakossági hatásaiban komoly szerepe volt a történelmi mélypontokra süllyedő forintárfolyamnak, mivel elsősorban az élelmiszerek drágulásán keresztül jelentősen hozzájárult a pénzromláshoz - írta a 24.hu.

Egy év alatt 50 százalékkal drágult a hazai előállítású élősertés

az afrikai sertéspestis kínai pusztítása miatt megugró világpiaci kereslet hatására. Csak Európából éves szinten 80 százalékkal több sertéshúst exportáltak Kínába. Ez a kontinensen is felhajtotta az élősertés árakat, ráadásul a magyar vágóhidak egy ideje már a német árakat tekintik irányadó felvásárlási árnak, ami a gyenge forint miatt hatványozottan érvényesül - mondta a lapnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

A fogyasztói áraknál eddig 22 (rövidkaraj), illetve 34 százalékos (sertéscomb) a drágulás a KSH adatai szerint. Mivel azonban számos hazai feldolgozó importhúsból dolgozik - Magyarország kétszer annyi húst dolgoz fel, mint amennyi élőállatot előállít -, még tart az önköltség-növekedés, beleértve a 10 százalék feletti béremelés mellett az energiahordozók drágulását is, beépülése a fogyasztói árakba. A húskészítménygyártókhoz még kicsit később ért el az alapanyagár-emelkedés, de már ők is elkezdték átadni azt a fogyasztóknak – máskülönben tönkremennének a cégek.

Az európai alapanyagáraknál további áremelkedés várható, így

a magasabb árszinttel Éder szerint még egy-két évig együtt kell élnünk.

A tej és tejtermékek drágulása is látványos volt az elmúlt évben: a nyerstej termelői átlagára 9 százalékkal nőtt, a kiviteli ára pedig 8 százalékkal - mondta a lapnak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán. A tejáfa csökkentése óta eltűntek a túl olcsó importtejek, de az importált feldolgozott termékek - joghurtok, sajtok, vajak - esetében már nagyon is érződik az árfolyamhatás. Elméletileg kedvezőbbé vált a belföldön előállított termékek piaci pozíciója - kár, hogy e termékek importjára eddig is a belföldi gyártókapacitás hiányában volt szükség. Ezek a kapacitások csak lassan épülnek újra, de folyamatosak az ágazati beruházások.

Ráadásul az árfolyamhatás miatt a belföldi gyártóknak is emelniük kellett a felvásárlási árakat, hogy a termelők ne nyerstejként exportálják a termékeket - ez az önköltség-emelkedés azonban meg kell, hogy jelenjen a fogyasztói árakban is.

A tejtermékeknél egy év alatt – feldolgozónként és termékenként eltérő mértékben – 5-10 százalékos gyártói áremelkedés volt,

de az egyéb költségek növekedése miatt ez csak részben fedezte a költségeket, és további áremelési szándékot vetít előre. Az árváltozás kiskereskedelmi lánconként eltérő mértékben jelentkezett.

A világon alapvetően továbbra sincs tejfelesleg, keresleti piac van. Európa nem tudja jelentősen növelni tejtermelését. Kína továbbra is kulcsszereplő importőr, tavaly mindent kipucolt az európai raktárakból, ami csak fellelhető volt. A nagy termelő Ausztráliában 8 százalékkal esett vissza a tejtermelés a bozóttüzek miatt. Fél-egy évig még biztosan nem lesz jelentős tejfelesleg, a következő egy évben további lassú drágulás várható a nyerstejnél és a tejtermékeknél – közölte a lappal Harcz Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×