eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Freepik / jannoon028

Mindjárt jön az azonnali átutalás, de még nem lesz az eddigieknél olcsóbb

Elkészültek a bankok az azonnali fizetési rendszerrel, a tesztek is azt mutatják, hogy március 2-án elindulhat. Ám ahhoz, hogy a lakosság a korábbinál több átutalást indítson a rendszeren, legalább két dolognak teljesülnie kell – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Thurzó Ádám, a Portfolio elemzője.

Az egyik ilyen feltétel, hogy a bankok majd új szolgáltatást építsenek a rendszerre, a másik pedig az, hogy olcsó számlacsomagokat is adjanak, amelyekben közel korlátlan számú átutalásra van lehetőség. A bankok már elkészültek az azonnali fizetési rendszerhez igazodó olcsó számlacsomagjaikkal, ám ezeket csak akkor éri meg számukra bevezetni (és a lakosságnak használni), ha kivezetik a lakossági tranzakciós illetéket a lakossági átutalásoknál, és lehetőleg a készpénzfelvételeket is részben ingyenessé tegye a kormány, ez viszont néhány milliárdos kiesést jelethet a költségvetésnek – mutatott rá Thurzó Ádám. A Portfolio elemzője utóbbival kapcsolatban hozzátette: a bankok azt szeretnék, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt ne lehessen igénybe venni az új, olcsó számlacsomagokra.

Az azonnali fizetési rendszerben indított tranzakcióknak van egy magas fix díjuk, ezért kis összegeknél nem lesz vonzó az új rendszer használata (néhány ezer forintos átutalásnál nem akarnak néhány száz forintos költséget vállalni, pláne ha még tranzakciós illeték is rakódik rá), inkább a készpénzt és a bankkártyát fogják használni az ügyfelek – mutatott rá az elemző. Ha viszont lennének csomagáras számlák (egy fix összegért szinte korlátlan számú átutalást lehetne indítani), akkor eltűnne a bankkártyák és a készpénz "árazási" előnye, vagyis hogy ezeket ingyenesnek érzik az ügyfelek – mutatott rá Thurzó Ádám.

A teljes, 230 milliárd forintos tranzakciós adóbevételi tervhez képest meglehetősen kis, 13 milliárdos tétel a lakossági tranzakciós adó – ezt kellene a bankok szerint elengedni az olcsóbb számlacsomagok bevezetéséhez.

Ismeretes, hogy a tranzakciós adót annak idején átmeneti válságadóként vezették be – emlékeztet a Portfolio –, de a legtöbb különadóhoz hasonlóan egyre inkább úgy tűnik, hogy velünk marad a kormány számára kényelmes – mivel a bankok szedik be – és jelentős bevételi forrást jelentő adónem.

Az új, azonnali átutalási rendszert például bolti mobil fizetésnél vagy személyek közötti közvetlen pénzküldésnél lehet a leggyakrabban használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×