INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

bankszámla

tranzakciós illeték

bank

Nagy változás jön a bankszámláknál, oda kell figyelni

Nagy változás jön a bankszámláknál, oda kell figyelni

Infostart

Júniustól a lakossági számlák illetékterhei csökkennek, de az ügyfélnek kell kezdeményeznie, hogy jutányosabb számlacsomagot kapjon.

Tavaly Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint csaknem 532 milliárd forintnyi bevételük volt a bankoknak a pénzforgalomból, de ebből 233 milliárdot be kellett fizetniük az állam számára tranzakciós illeték címen. Az idén a kormány a tavalyinál kevesebb, 228,1 milliárd forintnyi pénzügyi tranzakciós illetékkel tervezett, a csökkenés egyik oka az lehet, hogy január 1-től a 20 ezer forint alatti lakossági tranzakciókat már nem sújtja ez a fajta közteher. Egy benyújtott törvényjavaslat alapján pedig júniustól még tovább csökkennek a lakossági bankszámlákra rakódó illetékterhek, az év utolsó hét hónapjára a hitelintézeteknek az olyan lakossági bankszámlák után, amelyeken végrehajtanak 20 ezer forint fölötti tranzakciókat, 400 forintot kell befizetniük az állam számára. Jövőre pedig 800 forint lesz egy évre a számlánkénti tranzakciós adó.

A napi.hu-nak nyilatkozó bankok már készülnek az új helyzetre, a többség a törvény változásával kedvezően módosuló illetékszabályokat a hatálybalépéssel egyidejűleg érvényesíti az ügyfeleinél is. Ugyanakkor a banki ügyfeleknek nem árt résen lenniük az év közepén, a bankok ugyanis az új, átalánydíjas vagy olcsóbb csomagokba nem biztos, hogy automatikusan átteszik majd ügyfeleik számláit. A már meglévő számlacsomagokmódosítása csak az ügyféllel történő közös megegyezés, új szerződés aláírása utána lehetséges.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018