eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Rohan a magyar megszabadulni a papírpénztől

Jegybanki információk szerint ráharapott a lakosság a készpénzbefizető automatákra.

Az idei első negyedévben már a 13 százalékát tette ki a készpénzfelvételeknek a banki pénzpontokba befizetett összeg. A bankok számára tetemes költségcsökkenés, ha a pénzkezelés zömét az automatákra bízhatják a fiókokban dolgozó ügyintézők helyett - írja keddi számában a Világgazdaság.

Száz alkalomból ötször már nem azért látogatja meg a magyar bankkártya-tulajdonos a pénzpontokat (ATM), hogy készpénzt vegyen fel, hanem hogy befizessen - derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az idei első negyedévben 1,425 millió befizetési tranzakciót regisztráltak a bankok, míg egy évvel ezelőtt még 890 ezernél kevesebbet, a növekedés 60 százalék feletti.

A pénzpontokba befizetett összeg a tranzakciók számánál is gyorsabban nő: az értéke az idei első három hónapban 251,6 milliárd (havonta átlagosan majdnem 84 milliárd) forint volt.

Ha összevetjük ezt az adatot a készpénzfelvételi tranzakciókban érintett 1903 milliárd forinttal, láthatjuk, hogy az automatákból felvett összeg 13,2 százaléka vissza is került oda. 2014 első negyedévében még csak az akkor felvett 1422 milliárd forint alig 1,4 százalékát tette ki a befizetett összeg.

Az egy befizetésre jutó érték egy év alatt 171 ezer forintról 176,5 ezerre nőtt, ez 130 százalékkal több az egy készpénzfelvételi tranzakció valamivel 77 ezer forint alatt maradó értékénél.

A készpénzbefizetésre is alkalmas pénzpontok számáról a jegybank egyelőre nem közöl nyilvántartást, a Pénzcentrum korábbi összevetése szerint azonban nagyjából 600 ilyen készülékről lehet szó, de a számuk hónapról hónapra nő.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×