eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Gábor vezérigazgató beszél a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Richter: a vártnál sokkal jobban nőhet idén az árbevétel

A korábban várt 3 százaléknál erősebb, 5-6 százalék közötti, euróban mért csoportszintű árbevétel-emelkedésre számít a Richter Gedeon Nyrt. az idén - mondta Orbán Gábor, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója a cég második negyedévét értékelő sajtóbeszélgetésen.

A gyógyszergyártás árbevétele 2-3 százalékkal fog emelkedni idén euróban, feltételezve, hogy az árfolyamok nem változnak jelentősen. A menedzsment előrejelzése szerint a cég magyarországi, forintban kifejezett forgalma stagnálni fog 2019-ben.

A kelet-európai forgalom 5 százalék körüli visszaesésére számítanak, a nyugat-európai piacokon viszont 10 százalékos bővüléssel számolnak. Ukrajnában változatlanul 10 százalékos, a latin-amerikai piacokon 0-5 százalék közötti növekedést várnak az idén. Az orosz piacon rubelben 5-10 százalék közötti bevételcsökkenés lehet, az egyéb FÁK-országokban stagnálás, a kínai piacon 20 százalékos lehet a visszaesés. Az Egyesült Államokban stagnálást várnak, a Vraylar készítményhez nem köthető forgalomban - mondta Orbán Gábor.

A vezérigazgató a kedvező hírek között említette, hogy a cariprazine antipszichotikum újabb törzskönyvi engedélyeket kapott, így a közel-keleti és észak-afrikai térségben (MENA régió) is értékesítik. Hozzátette: globális cégként arra törekednek, hogy világszerte elérhető legyen a cariprazine. Már majdnem minden nyugat-európai piacon forgalmazzák, kivéve Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Spanyolországot, ez utóbbi esetében hamarosan bevezetik - sorolta a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója. Elmondta azt is, hogy augusztus második felében bevezethetik az új csontritkulás elleni készítményt az unió területén.

A szerializáció, azaz a gyógyszerek egyedi azonosítójának, nyomon követésének idén februári bevezetése átlagosan 10 százalékos termelékenység-kiesést okozott, ami idén egész évben megmarad.

Az elmaradt árbevétel nagyjából 8 millió euró lett a FÁK és a kelet-közép-európai térségben. A gyakorlatban a rendszer bevezetése semmit sem ér, a patikákból továbbra sem a szerializált termékek kerülnek ki - mutatott rá Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke. Hozzátette: a kisebb gyártók több mint fele be sem jelentkezett a rendszerbe. A rendszer erősen foghíjas, a forgalomban lévő készítmények 30 százaléka van azonosítóval ellátva Magyarországon - jelezte.

Orbán Gábor kifejtette: a nagy- és kiskereskedelem eddigi növekedése a romániai leányvállalatnak köszönhető. A csoport szintű árbevétel ötödét adja a nagy- és kiskereskedelem, a szegmens árbevételének 80 százaléka Romániából származik. A második negyedévben az árfolyamhatás is kedvezően hatott a bevételre - mondta. Az árbevétel-csökkentő tényezők közé sorolta a hagyományos piacok árerózióját, a hagyományos készítmények árbevétel-csökkenését, az Esmya-bevételek csökkenését, ez utóbbi 7 millió eurót tett ki a második negyedévben. A méhmióma kezelésére szolgáló Esmya forgalma idén 25 millió eurós lehet.

Kutatás-fejlesztésre 24,6 milliárd forintot fordított a Richter az első fél évben, ez 13 százalékkal több a bázisidőszakinál, és a csoport szintű árbevétel 10,2 százalékát teszi ki.

A kedden közölt gyorsjelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. az első fél évben 241,5 milliárd forint árbevételt ért el, 7,6 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakinál, euróban 5,6 százalékkal emelkedett a forgalom, 753,9 millió euróra. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 39,5 milliárd forintot tett ki, ami 1,9 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakában elértet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×