INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

richter

orbán gábor

gazdaság

gyógyszeripar

Orbán Gábor vezérigazgató beszél a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.

Richter: a vártnál sokkal jobban nőhet idén az árbevétel

Infostart / MTI

A korábban várt 3 százaléknál erősebb, 5-6 százalék közötti, euróban mért csoportszintű árbevétel-emelkedésre számít a Richter Gedeon Nyrt. az idén - mondta Orbán Gábor, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója a cég második negyedévét értékelő sajtóbeszélgetésen.

A gyógyszergyártás árbevétele 2-3 százalékkal fog emelkedni idén euróban, feltételezve, hogy az árfolyamok nem változnak jelentősen. A menedzsment előrejelzése szerint a cég magyarországi, forintban kifejezett forgalma stagnálni fog 2019-ben.

A kelet-európai forgalom 5 százalék körüli visszaesésére számítanak, a nyugat-európai piacokon viszont 10 százalékos bővüléssel számolnak. Ukrajnában változatlanul 10 százalékos, a latin-amerikai piacokon 0-5 százalék közötti növekedést várnak az idén. Az orosz piacon rubelben 5-10 százalék közötti bevételcsökkenés lehet, az egyéb FÁK-országokban stagnálás, a kínai piacon 20 százalékos lehet a visszaesés. Az Egyesült Államokban stagnálást várnak, a Vraylar készítményhez nem köthető forgalomban - mondta Orbán Gábor.

A vezérigazgató a kedvező hírek között említette, hogy a cariprazine antipszichotikum újabb törzskönyvi engedélyeket kapott, így a közel-keleti és észak-afrikai térségben (MENA régió) is értékesítik. Hozzátette: globális cégként arra törekednek, hogy világszerte elérhető legyen a cariprazine. Már majdnem minden nyugat-európai piacon forgalmazzák, kivéve Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Spanyolországot, ez utóbbi esetében hamarosan bevezetik - sorolta a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója. Elmondta azt is, hogy augusztus második felében bevezethetik az új csontritkulás elleni készítményt az unió területén.

A szerializáció, azaz a gyógyszerek egyedi azonosítójának, nyomon követésének idén februári bevezetése átlagosan 10 százalékos termelékenység-kiesést okozott, ami idén egész évben megmarad.

Az elmaradt árbevétel nagyjából 8 millió euró lett a FÁK és a kelet-közép-európai térségben. A gyakorlatban a rendszer bevezetése semmit sem ér, a patikákból továbbra sem a szerializált termékek kerülnek ki - mutatott rá Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke. Hozzátette: a kisebb gyártók több mint fele be sem jelentkezett a rendszerbe. A rendszer erősen foghíjas, a forgalomban lévő készítmények 30 százaléka van azonosítóval ellátva Magyarországon - jelezte.

Orbán Gábor kifejtette: a nagy- és kiskereskedelem eddigi növekedése a romániai leányvállalatnak köszönhető. A csoport szintű árbevétel ötödét adja a nagy- és kiskereskedelem, a szegmens árbevételének 80 százaléka Romániából származik. A második negyedévben az árfolyamhatás is kedvezően hatott a bevételre - mondta. Az árbevétel-csökkentő tényezők közé sorolta a hagyományos piacok árerózióját, a hagyományos készítmények árbevétel-csökkenését, az Esmya-bevételek csökkenését, ez utóbbi 7 millió eurót tett ki a második negyedévben. A méhmióma kezelésére szolgáló Esmya forgalma idén 25 millió eurós lehet.

Kutatás-fejlesztésre 24,6 milliárd forintot fordított a Richter az első fél évben, ez 13 százalékkal több a bázisidőszakinál, és a csoport szintű árbevétel 10,2 százalékát teszi ki.

A kedden közölt gyorsjelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. az első fél évben 241,5 milliárd forint árbevételt ért el, 7,6 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakinál, euróban 5,6 százalékkal emelkedett a forgalom, 753,9 millió euróra. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 39,5 milliárd forintot tett ki, ami 1,9 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakában elértet.

Nyitókép: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Féléves eredmények - Orbán Gábor
 


Pofon a termelékenységnek az új szabály - Orbán Gábor
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018