INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

élelmiszer-biztonság

védjegy

élelmiszer

zsigó róbert

Állami garanciát kapnak a kiváló magyar élelmiszerek

Állami garanciát kapnak a kiváló magyar élelmiszerek

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Új védjegyrendszert vezet be a magyar élelmiszereknél az Agrárminisztérium (AM). A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KME) emblémák mögött az állam és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) mint élelmiszeripari szakhatóság garanciája áll – mondta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az InfoRádiónak.

"Életre hívjuk a kiváló minőségi élelmiszer védjegyrendszert",

amely többek között segíti a lakosság tájékoztatását, garantálja a minőséget, és hozzájárul az általános élelmiszerfogyasztási kultúra fejlődéséhez, ismertette Zsigó Róbert.

A minősítést a Nébih végzi, bevezetésében az élelmiszerlánc minden szereplője érintett. A védjegyrendszernek két fokozata lesz: az alapszintre bármely előállító pályázhat, míg az arany fokozat elnyerésére további független vizsgálatok alapján nyílik majd lehetőség.

Az államtitkár megjegyezte, az elmúlt esztendőkben folyamatosan bővült a boltok választéka, mára pedig közel félszáz élelmiszervédjegy létezik, továbbá több mint ezer féle élelmiszerjelölés. Ezeknek az alapvető funkciója, hogy segítse az eligazodást a vásárlók számára, ekkora tömegben azonban ezek már nem alkalmasak erre a célra, jegyezte meg Zsigó Róbert, hozzátéve: ezért döntöttek úgy, hogy elkezdik egy állami minősítési rendszer kidolgozását, amelynek a "kicsúcsosodása" a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer.

A politikus hangsúlyozta, "ezek lesznek az egyetlen olyan védjegyek, amelyek mögött

állami minősítés, állami vizsgálat és állami garancia áll".

Az új minősítést egyelőre kizárólag magyar termékek kaphatják meg, bevezetése, sikeres működtetése azonban több éves folyamat lesz, jegyezte meg, hozzátéve: "akár az alap, akár az arany fokozatról van szó, három évig viselhetik majd az elismerést a termékek".

Zsigó Róbert korábbi tájékoztatóján arról is beszélt, az első termékmustra a nyár végén lesz, a vizsgált témakör arany fokozatú jelöltjeit szeptember 26. és 29. közötti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) mutatják majd be.

Az alap védjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű embléma, míg az arany fokozat a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben megjelenő embléma.

Nyitókép: Kormany.hu/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Kapcsolódó hang

190612 GAZ1 1632 Új védjegy - Kiváló Minoségu Élelmiszer - Zsigó CD
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018