A folyamatosan változó jogszabályi környezetben évről évre fontos a balatoni vállalkozóknak, hogy képben legyenek a szezonkezdet előtt, mit szabad, hogyan, vagy éppen miért nem. A HellóVidék összeállításából kiderül, hogy a Veszprém megyei iparkamara és egy vállalkozói képviselet már meg is tartotta az idei "fejtágítót" az érintetteknek, ha már - mint elhangzott - a szakma mindig "fut a vendég, a munkaerő és az áru után".
Az idei tájékoztató fókuszában az alábbi dolgok álltak:
- légkondicionált konyha: olyan gépeket kell a vállalkozóknak beszerezni, amik csökkentik nyári hőségben a munkahelyi hőmérsékletet
- ne csak a pályázati lehetőségekre várjanak a vállalkozók, lehetőség szerint képezzék magukat tovább a hiányszakmák felé, illetve becsüljék meg alkalmas munkatársaikat
- gondoskodni kell minőségi, az idegenforgalmi terhelést bírni képes munkaerőről
- át kell gondolni az árképzést, amiben a vállalkozónak körülbelül 20 százalékos mozgástere van
- változott a vendégszerkezet, egyre több a fizető magyar turista, a külföldi aránylag kevesebb: "a magyar vendég jó vendég"
- egyre több az ételallergiával érkező vendég, az ő fogadásukra is fel kell készülni
- a hangsúly az ebédről egyre inkább a vacsorára tevődik át, a hamburger és a hekk már nem elég
- a legfrekventáltabb északi parti helyek: Füred, Tihany, Badacsony, de egyre inkább kezdik felfedezni a parttól távolabbi helyeket.
A felkészülés évről évre egyre intenzívebb lesz, hiszen 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.