eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

A bankszövetség az elmúlt 30 évet értékelte

A bankrendszer és a kormányzat közös érdeke a fenntartható, kiszámítható gazdasági növekedés - hangsúlyozták a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencia előadói pénteken.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy van még tér a hitelezés bővülésére, de a bankszektor jövője a digitalizációtól is függ. Csányi Sándor kiemelte, az elmúlt 30 év nagy tanulsága, hogy megfelelő szabályozás, kellő óvatosság és megalapozott szaktudás kell ahhoz, hogy a bankrendszer megfelelően, biztonságosan tudjon működni.

Azt is közölte, hogy

az elmúlt 30 évben a magyarországi bankok tulajdonosai mintegy 5000 milliárd forintot vesztettek befektetésükön a nemzetközi sztenderdek alapján elvárhatóhoz képest.

Ebből 2400 milliárdot tettek ki a pénzintézeti szektort terhelő speciális adók.

A bankvezető élesen kritizálta a 2002 és 2008 közötti gazdaságpolitikát, úgy fogalmazott,

a szocialista kormányok kétszer 100 napos programja borzasztó csapás volt az országra,

a lakossági devizahitelezés bevezetéséért, engedélyezéséért, és terjesztéséért pedig a bankfelügyeletet és az MNB akkori vezetését hibáztatta.

Rákosi Balázs, a Pénzügyminisztérium EU-s források felhasználásáért felelős államtitkára kijelentette, ma a magyar gazdaság az újkori gazdaság történetében a legjobb állapotban van, ez a teljesítmény nem valósulhatott volna meg a Bankszövetség nélkül.

A Magyar Bankszövetség elnöke, az MNB alelnöki posztját rövidesen betöltő Patai Mihály azt mondta, a tavalyi csúcsévet követően

idén lassulni fog a reálgazdaság,

a pénzügyi ciklus azonban emelkedőben van, így megmaradhat a hitelezés dinamikája.

Szerinte véget ért az a korszak, amikor az uniós pénzek jelentik a beruházások motorját, az utóbbi 3 évben ugyanis kialakult a helyes arány a beruházások finanszírozásában.

Windisch László, a jegybank alelnöke arról beszélt, hogy a magyar bankrendszer jelentősen javult azóta, hogy az MNB átvette a szektor felügyeletét. Az alelnök zseniálisnak nevezte azt, ahogy a kormány, a jegybank és a szektor kivezette a devizahitelezést.

Windisch László arra is kitért, hogy

a pénzintézetek a Magyar Bankszövetséggel együttműködve rövidesen személyre szóló leveles ajánlattal keresik fel azokat az ügyfeleket, akik még változó kamatozású hitellel rendelkeznek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×