eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György: fordulat, de nem egy új ciklus kezdete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elérte inflációs célját - közölte a jegybank. Matolcsy György MNB-elnök arról beszélt, hogy a mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez. Mint mondta: a mostani egy eseti, egyedi döntés, nem tartották szükségesnek szigorítási ciklus nyitását.

2011 óta nem történt olyan döntés, amely a monetáris politika módosítását célozta volna. Zárunk egy hatéves jegybanki ciklust, és nyitunk egy hatéves ciklust - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank sajtótájékoztatóján, miután a monetáris tanács a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de a kamatfolyosó szűkítésével megkezdte a szigorítást.

A Portfolio tudósítása szerint az elmúlt időszak fontos eredményének nevezte a fenntarthatóan 3 százalék alatti költségvetési hiány elérését, és méltatta a "teljes monetáris politikai fordulatot". A növekedési fordulat fenntartását azonban versenyképességi reformokkal kell hosszú távon is tartóssá tenni - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az MNB több mint 10 ezer milliárd forinttal járult hozzá Magyarország javuló pénzügyi helyzetéhez, ebben fontos szerepe volt az alapkamat csökkentésének.

Az MNB elnöke kiemelte: a jegybank elérte a középtávú inflációs célját. Ezt egy fordulatnak tartja, és ezt nagyon kevesen érték el a világ nagy jegybankjai közül - emelte ki.

"Beállítottuk a fenntartható inflációs célszintet" - mondta Matolcsy György, kifejtve, hogy a belső fogyasztás bővül, a keresetek emelkednek, de a külső környezet lefelé mutató inflációs kockázatokat hordoz.

Közölte, hogy a jegybank elsősorban az adószűrt maginflációt figyeli, döntései erre épülnek.

A mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez

- emelte ki.

Az MNB monetáris politikája továbbra is "támogató, laza" - mondta Matolcsy György.

Beszélt arról is, hogy a mostani egy eseti, egyedi döntés, nem tartották szükségesnek szigorítási ciklus nyitását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×