INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 18. szerda
Diána

matolcsy györgy

magyar nemzeti bank

jegybank

monetáris tanács

inflláció

Budapest, 2019. március 26. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György: fordulat, de nem egy új ciklus kezdete

Infostart

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elérte inflációs célját - közölte a jegybank. Matolcsy György MNB-elnök arról beszélt, hogy a mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez. Mint mondta: a mostani egy eseti, egyedi döntés, nem tartották szükségesnek szigorítási ciklus nyitását.

2011 óta nem történt olyan döntés, amely a monetáris politika módosítását célozta volna. Zárunk egy hatéves jegybanki ciklust, és nyitunk egy hatéves ciklust - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank sajtótájékoztatóján, miután a monetáris tanács a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de a kamatfolyosó szűkítésével megkezdte a szigorítást.

A Portfolio tudósítása szerint az elmúlt időszak fontos eredményének nevezte a fenntarthatóan 3 százalék alatti költségvetési hiány elérését, és méltatta a "teljes monetáris politikai fordulatot". A növekedési fordulat fenntartását azonban versenyképességi reformokkal kell hosszú távon is tartóssá tenni - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az MNB több mint 10 ezer milliárd forinttal járult hozzá Magyarország javuló pénzügyi helyzetéhez, ebben fontos szerepe volt az alapkamat csökkentésének.

Az MNB elnöke kiemelte: a jegybank elérte a középtávú inflációs célját. Ezt egy fordulatnak tartja, és ezt nagyon kevesen érték el a világ nagy jegybankjai közül - emelte ki.

"Beállítottuk a fenntartható inflációs célszintet" - mondta Matolcsy György, kifejtve, hogy a belső fogyasztás bővül, a keresetek emelkednek, de a külső környezet lefelé mutató inflációs kockázatokat hordoz.

Közölte, hogy a jegybank elsősorban az adószűrt maginflációt figyeli, döntései erre épülnek.

A mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez

- emelte ki.

Az MNB monetáris politikája továbbra is "támogató, laza" - mondta Matolcsy György.

Beszélt arról is, hogy a mostani egy eseti, egyedi döntés, nem tartották szükségesnek szigorítási ciklus nyitását.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018