INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

mnb

kamatdöntés

jegybank

hitel

Ezt kapják a lakáshitelesek a jegybanki kamatdöntéssel

Ezt kapják a lakáshitelesek a jegybanki kamatdöntéssel

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Bő hét év után az óvatos szigorítás útjára lépett keddi kamatdöntő ülésén a jegybank. Az alapkamat szinten tartása mellett a kamatfolyosó szűkítése megemelheti a változó kamatozású hitellel rendelkezők törlesztőjét - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője, Palkó István.

Hét év után először szigorodik a magyar monetáris politika - derült ki a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén. A 10 pontos kamatfolyosó-szűkítéssel olyan jelenségekkel szembesülhetnek az adósok, amilyenekkel az elmúlt években nem kellett; ilyen lehet a bankközi kamatok emelkedése, ami a változó kamatozású hitellel rendelkezők esetében törlesztőemelkedést hozhat - magyarázta a kamatülést követően előállt helyzetet Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

"Most az a kérdés, hogy milyen mértékű emelkedés következhet. Mi azt látjuk, hogy

nem lesz drasztikus, néhány tized százalék a következő hetekben, hónapokban elképzelhető, ami pár száz, egy-két ezer forintos törlesztődrágulást jelent"

- ecsetelte a vezető elemző.

Hogy a hitelek hány százaléka változó kamatozású, arról Palkó István elmondta, a lakáshitelek terén van erről ismeret: 60 százalék azoknak az aránya, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek, az ő esetükben sem rögtön jön a változás.

Fontos, hogy a forintosított devizahiteleknél a "fordulónap" háromhavonta jön, tehát a legközelebbi fordulónapon jöhet a drágulás; akinek egy napja volt a fordulónapja, az most 3 hónapig semmit nem fog érzékelni még. Akik most vesznek fel hitelt, minél előbb kell, hogy minél alacsonyabb kamatszinten hozzájuthassanak és minél alacsonyabb törlesztőrészlettel.

A magyarok egyébként - Palkó István szerint - kezdenek elfordulni a változó kamatozású hitelektől,

ma már 90 százalékban legalább 5 éves kamatperiódusra vesznek fel kölcsönt; kockázatkerülők lettek az emberek.
Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

MNB-kamatdöntés - várható hatások a hiteleknél
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018