eur:
395.73
usd:
368.66
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pexels

Ezt kapják a lakáshitelesek a jegybanki kamatdöntéssel

Bő hét év után az óvatos szigorítás útjára lépett keddi kamatdöntő ülésén a jegybank. Az alapkamat szinten tartása mellett a kamatfolyosó szűkítése megemelheti a változó kamatozású hitellel rendelkezők törlesztőjét - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője, Palkó István.

Hét év után először szigorodik a magyar monetáris politika - derült ki a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén. A 10 pontos kamatfolyosó-szűkítéssel olyan jelenségekkel szembesülhetnek az adósok, amilyenekkel az elmúlt években nem kellett; ilyen lehet a bankközi kamatok emelkedése, ami a változó kamatozású hitellel rendelkezők esetében törlesztőemelkedést hozhat - magyarázta a kamatülést követően előállt helyzetet Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

"Most az a kérdés, hogy milyen mértékű emelkedés következhet. Mi azt látjuk, hogy

nem lesz drasztikus, néhány tized százalék a következő hetekben, hónapokban elképzelhető, ami pár száz, egy-két ezer forintos törlesztődrágulást jelent"

- ecsetelte a vezető elemző.

Hogy a hitelek hány százaléka változó kamatozású, arról Palkó István elmondta, a lakáshitelek terén van erről ismeret: 60 százalék azoknak az aránya, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek, az ő esetükben sem rögtön jön a változás.

Fontos, hogy a forintosított devizahiteleknél a "fordulónap" háromhavonta jön, tehát a legközelebbi fordulónapon jöhet a drágulás; akinek egy napja volt a fordulónapja, az most 3 hónapig semmit nem fog érzékelni még. Akik most vesznek fel hitelt, minél előbb kell, hogy minél alacsonyabb kamatszinten hozzájuthassanak és minél alacsonyabb törlesztőrészlettel.

A magyarok egyébként - Palkó István szerint - kezdenek elfordulni a változó kamatozású hitelektől,

ma már 90 százalékban legalább 5 éves kamatperiódusra vesznek fel kölcsönt; kockázatkerülők lettek az emberek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×