eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megtörhet kedden a jég a jegybanknál

A várakozások szerint több mint hét év után az óvatos szigorítás útjára léphet az MNB. Jó tudni, hogy még a kamatemelés nélküli szigorításnak is hatása lesz egyes hitelek törlesztőrészleteire és a bérekre.

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az elemzők többsége arra számít, hogy a testület nem változtat a 0,9 százalékos alapkamaton, de megkezdi a monetáris szigorítást. Erre a forintlikviditást nyújtó devizaswap állományának folyamatos csökkentésével, illetve az egynapos betéti kamat emelésével kerülhet sor - a részleteket Matolcsy György jegybankelnök jelenti be délután háromkor.

Ám még a kamatemelés nélküli szigorításnak is hatása lesz egyes hitelek törlesztőrészleteire és a bérekre is.

Az infláció és a bérek

Ha az inflációt a 3 százalékos cél közelében tudja tartani a jegybank, akkor a szigorodó monetáris politika szinten tarthatja az elmúlt évek reálbéremelkedését - mondta az InfoRádiónak az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya úgy vélte, hogy ha emelkedni kezdenek a kamatok, a megtakarítók helyzete javulhat (érdemesebb lehet félretenni a fogyasztás helyett), a változó kamatozású hitelek átárazódhatnak, és magasabb kamatok mellett lehet majd hitelhez jutni.

Hatása a hitelekre

A lépéssorozat a bankközi kamatok várható fokozatos emelkedése miatt - a 0,9 százalékos alapkamat szinten tartása mellett is - megemelheti a változó kamatozású hitellel rendelkezők törlesztőrészletét - mondta az InfoRádióban Palkó István, a Portfolio vezető elemzője. Ezek ugyanis a BUBOR-hoz, vagyis a budapesti bankközi kamatlábhoz.

"A monetáris politikának viszonylag közvetlen hatása van a bankközi kamatlábakra,

egyrészt a deviza swap-állomány csökkentésén, másrészt a bankok számára fizetett betéti kamatok növelésén keresztül."

Nyeste Orsolya szerint lassú és kisebb mértékű változásra lehet számítani a jegybank monetáris politikájában.

Mennyit változhatnak a törlesztőrészletek?

Palkó István szerint a jegybanknál

néhány tized százalékpontos kamatemelésre lehet számítani a következő hónapokban, ami néhány száz vagy ezer forint törlesztőrészlet-emelkedést jelenthet azoknak, akiknek a BUBOR-hoz van kötve a hitelük.

A lakáshitelek között 60 százalék azok aránya, akik változó kamatozású hitellel rendelkeznek. Az ő esetükben sem feltétlenül azonnal következik be a törlesztő összegének növekedése, hanem a fordulónapon (ez 3, 6 vagy 12 havonta esedékes).

Fontos, hogy azoknál, akik forintosították az egykori devizahitelüket (és nem változott közben a hitelszerződés), a fordulónapok 3 havonta vannak, ennyi időnként árazódik át a hitel.

Mit tegyenek azok, akik hitelfelvétel előtt állnak?

A Portfolio elemzője szerint érdemes mielőbb felvenni a hitelt és fixálni a kamatot egy alacsonyabb szinten, hogy alacsonyabbak maradjanak a törleszőrészletek. Az MNB statisztikái egyébként azt mutatják, hogy az új lakáshiteleknél több mint 90 százalék a legalább 5 évre fixált kamatperiódusú konstrukciók aránya. A személyi hiteleknél is felelősebb viselkedés mutatkozik, itt is terjed a fix kamatozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×