eur:
392.7
usd:
363.31
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Pixabay

Korrigálta 3,2 százalékos növekedési jóslatát a GKI

A belső folyamatok és kormányzati intézkedések kedvező hatása miatt 3,5 százalékosra emelte előrejelzésében a 2019-ben várható gazdasági bővülés szintjét a GKI Gazdaságkutató. A szervezet vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: három százalék feletti inflációval és egy esetleges alapkamat-emeléssel is számolnak.

Tavaly 15 éve nem látott mértékben növekedett a magyar gazdaság, az Európai Unióban a negyedik legjobb növekedési teljesítményt érte el; a belföldi keresletnövekedésnek volt ez elsősorban köszönhető, ami körülbelül 7 százalékkal nőtt, ezen belül a beruházás 17, a fogyasztás 4,5 százalék körül. Ugyanakkor - mint Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban rámutatott - a külkereskedelmi egyensúly érezhetően romlott.

"Mindezekkel összefüggésben a GKI a korábbi 3,2 százalékról 3,5-re növelte az idei várható növekedési ütemet, tehát

annak ellenére, hogy a világgazdaságban egy rosszabb konjunktúra várható,

a tavalyi jó eredmények áthúzódó hatása, illetve az időközben bejelentett élénkítő intézkedés - ilyenek a családpolitikai intézkedések - hatására növelte a GKI a számát" - tudatta Karsai Gábor.

Hogy a belső fogyasztási adatok kompenzálják-e a külső "hűtő hatásokat", arról azt mondta, "rövidtávon

az egyik kockázati tényező a világgazdasági folyamatokban rejlik, vagyis ha az európai konjunktúra még gyengébbé válik, a világkereskedelmi háború pedig új erőre kap, a brexit pedig megállapodás nélkül következik be".

A foglalkoztatásban már csak nagyon kis bővüléssel számol a GKI, egyszerűen azért, mert nincs már szabad munkaerő.

Az infláció esetében a GKI előrejelzése 3,2 százalék az idei évre; a jegybanki lépések lényegében megegyeznek azzal, amit a gazdaságkutató előzetesen gondolt, és

éves átlagban 320 forintos euróval lehet számolni.

A GKI ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy bár most erről még nincs szó, az év végéig alapkamatot emelhet a Magyar Nemzeti Bank.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Egyelőre nem hivatalos jelentések szerint az orosz haderő tovább tudott menni Avgyijivkától nyugatra: egy nap alatt három kisebb faluba is betörtek. Közben ukrán jelentések szerint ellentámadás volt Krasznohorivkánál, sikerült az oroszokat teljesen kitolni a településről. Közben komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy az orosz haderő Moldovában készül katonai akcióra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×