eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Korrigálta 3,2 százalékos növekedési jóslatát a GKI

A belső folyamatok és kormányzati intézkedések kedvező hatása miatt 3,5 százalékosra emelte előrejelzésében a 2019-ben várható gazdasági bővülés szintjét a GKI Gazdaságkutató. A szervezet vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: három százalék feletti inflációval és egy esetleges alapkamat-emeléssel is számolnak.

Tavaly 15 éve nem látott mértékben növekedett a magyar gazdaság, az Európai Unióban a negyedik legjobb növekedési teljesítményt érte el; a belföldi keresletnövekedésnek volt ez elsősorban köszönhető, ami körülbelül 7 százalékkal nőtt, ezen belül a beruházás 17, a fogyasztás 4,5 százalék körül. Ugyanakkor - mint Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban rámutatott - a külkereskedelmi egyensúly érezhetően romlott.

"Mindezekkel összefüggésben a GKI a korábbi 3,2 százalékról 3,5-re növelte az idei várható növekedési ütemet, tehát

annak ellenére, hogy a világgazdaságban egy rosszabb konjunktúra várható,

a tavalyi jó eredmények áthúzódó hatása, illetve az időközben bejelentett élénkítő intézkedés - ilyenek a családpolitikai intézkedések - hatására növelte a GKI a számát" - tudatta Karsai Gábor.

Hogy a belső fogyasztási adatok kompenzálják-e a külső "hűtő hatásokat", arról azt mondta, "rövidtávon

az egyik kockázati tényező a világgazdasági folyamatokban rejlik, vagyis ha az európai konjunktúra még gyengébbé válik, a világkereskedelmi háború pedig új erőre kap, a brexit pedig megállapodás nélkül következik be".

A foglalkoztatásban már csak nagyon kis bővüléssel számol a GKI, egyszerűen azért, mert nincs már szabad munkaerő.

Az infláció esetében a GKI előrejelzése 3,2 százalék az idei évre; a jegybanki lépések lényegében megegyeznek azzal, amit a gazdaságkutató előzetesen gondolt, és

éves átlagban 320 forintos euróval lehet számolni.

A GKI ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy bár most erről még nincs szó, az év végéig alapkamatot emelhet a Magyar Nemzeti Bank.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×