eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pixabay

A teljes piacot sújtja, tombol a munkaerőhiány

Soha nem volt még ekkora a munkaerőhiány az országban. A jelenség egyelőre segíti a gazdaság növekedését, hiszen gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. A bérrobbanás azonban egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat - írja elemzésében a Portfolio. 

Folyamatosan nő az álláshelyek száma. A KSH adatai szerint több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban, és ezek csak a bejelentett munkahelyek, tehát a valós szám ennél magasabb lehet. A Portfolio becslése szerint akár 300 ezer képzett munkavállaló is hiányozhat, de még az óvatos számítások is legalább 200 ezer fővel kalkulálnak.

Tavaly október és december között 83 400 üres álláshelyet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami 14 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat.

Csak a versenyszférából több mint 60 ezer dolgozó hiányzik, és a költségvetési szektorban is 20 ezer képzett munkavállalónak lenne állás azonnal. A Portfolio elemzése szerint ugyanakkor

nem csak a versenyszféra van nehéz helyzetben, hanem olyan ágazatok is, mint az oktatás vagy az egészségügy.
  • Az építőiparban 4700 munkavállaló hiányzott október és december között, ami 65 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.
  • Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban az egyik legnagyobb a munkaerőhiány (100 álláshelyből 5,5 betöltetlen), ami a szolgáltatások minőségét veszélyeztetheti.
  • A vendéglátásból 2600-an hiányoztak, ami éves alapon 28 százalékos növekedés éves alapon. Ez az az ágazat, ahol a munkaerőhiánnyal az emberek nap mint nap találkoznak. A vendéglátást kifejezetten sújtja a külföldi munkavállalás, hiszen könnyedén el lehet helyezkedni Nyugat-Európában - írja a Portfolio.
  • Kifejezetten gyorsan nőtt a munkaerőhiány olyan kisebb ágazatokban, mint a szállítás-raktározás, az ingatlanügyletek, vagy a szakmai és tudományos tevékenység.
  • Az oktatásban több mint 4 ezer betöltetlen álláshely van.
  • Az egészségügyből hivatalosan 8600-an hiányoznak.

Miközben egyre több vállalat úgy érzi, hogy a munkaerőhiány korlátozza a termelés növekedését,

a jelenség egyelőre segíti a magyar gazdaság növekedését, mert hatására kifejezetten gyorsan növekednek a keresetek, így a fogyasztás is.

A bérrobbanás ugyanakkor egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat, ha nem nő ezzel párhuzamosan a termelékenység.

A cégek attól tartanak, hogy piaci lehetőségeket veszítenek el a szakemberhiány miatt

- idézi elemzésében a gazdasági hírportál a A PwC friss vezérigazgató-felmérését.

Érdekességéként említi elemzés, hogy a feldolgozóiparban 2017 negyedik negyedévéhez képest nem nőtt tovább a munkaerőhiány, továbbra is 22 500 munkavállaló hiányzik a szektorból. Ennek oka a szakemberekek szerint egyebek között az lehet, hogy

  • a feldolgozóipari vállalatok megrendelései már nem nőnek olyan gyorsan, mint korábban.
  • a cégek elkezdtek olyan gépekbe beruházni, amelyek hatékonyabbá teszik a munkavégzést.
  • alacsonyra csökkentették a felvételi kritériumokat.
  • egyre többen alkalmaznak külföldi munkavállalókat.
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 6. 02:00
×
×
×
×