INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

balaton

munkaerőhiány

vendéglátóhely

turizmus

Nyaralók a siófoki hajóállomás közelében lévő vendéglátóhelyen. A Balatonon ma már a siófoki kikötőben van a legnagyobb hajóforgalom, amely 1864-ben a lapátkerekes Kisfaludy gőzös fogadásával kezdődött.

Feszült helyzet a Balatonnál - kevés a munkavállaló

10 százalékot meghaladó fizetésemelést kell kínálnia a Balaton környékén a szezonális vendéglátó- és szálláshelyek üzemeltetőinek, ha munkaerőt akarnak kapni - közölte a Szállodaszövetség elnöke. Könnyid László szerint a Balatonnál erős a verseny a dolgozókért. Szerinte a kormánynak a közmunka programból sokakat további képzés nélkül kellene a turisztikai ágazat felé terelni a helyzet enyhítésére.

A turisztikai szakemberek azt mondják, hogy feszült munkaerőpiaci helyzetről beszélünk - mondta Könnyid László, a Szállodaszövetség elnöke.

"Versenyt futnak a dolgozókért a különböző munkáltatók, de ezen belül szükség van megfelelő számú és minőségű munkavállalóra ahhoz, hogy szép piaci eredményeket érjenek el a turisztikai vállalkozások"

- mondta. Elmondta azt is, hogy a szezonális üzleteket - amilyen a Balaton - erősebben érinti a munkavállalóhiány.

"Mindenki megpróbálja befoltozni a lyukakat, ebben mint minden évben

a diákok, a nyugdíjasok lehetnek jelentős szereplők, akik nagy százalékban le tudják fedni a szezonális munkahelyek betöltését.

Népszerű munkakörök esetében - mint a szakács, felszolgáló - a munkáltatónak az ott dolgozókat, a meglévő munkaerőt meg kell becsülnie" - hangsúlyozta a Szállodaszövetség elnöke. Kifejtette azt is, hogy a szálláshely szolgáltatásnál és a vendéglátásban is nagyobb a verseny a munkavállalóért, és szűkebb a munkaerőkínálat szinte valamennyi munkakörben.

"A piac árazza be a munkabéreket az egyes munkakörökben. ugyanaz a szakember egy-egy vállalkozásnál különböző értékkel bír"

- vélte Könnyid László. Szerinte azokban a városokban és desztinációkban ahol erős a vendégforgalom, 10%-ot meghaladó mértékben kell többet kínálnia egy munkáltatónak, ha munkaerőt szeretnének kapni.

Enyhíthető a helyzet?

A Szállodaszövetség szerint eljött az idő, hogy a kormány a közmunka programból sokakat további képzés nélkül átirányítson a turisztikai ágazat felé a helyzet enyhítésére.

Nyitókép: Demecs Zsolt

Kapcsolódó hang

Munkaerőhiány a Balatonnál
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018