eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A vállalkozások 70 százaléka szabálytalanul foglalkoztatott tavaly

Ez a talán meglepő számadat már alacsonyabb is, mint a 2017-es.

Az ellenőrzött vállalkozások 70 százaléka követett el valamilyen, foglalkoztatással összefüggő szabálytalanságot tavaly az első három negyedévben a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának jelentése szerint. Ez csökkenés a 2017-es számokhoz képest.

A legtöbb érintett építőipari - írja a Magyar Idők. Mint a lap cikke megjegyzi, az ágazatban nagyjából változatlan maradt a szabálytalanul alkalmazott munkavállalók száma; mezőgazdaságban csökkent, a vendéglátásban viszont nőtt.

405 millió forint büntetés

A szabálytalanságok döntő többsége nem vont maga után munkaügyi bírságot, ám így is mintegy 405 millió forint büntetést szabtak ki a hatóságok.

A szabálytalanságok közül továbbra is meghatározó a feketén foglalkoztatás,

ugyanakkor itt is csökkenést mutat az érintettek száma, az csak a vendéglátásban és az építőiparban emelkedett.

A feketén foglalkoztatással kapcsolatban továbbra is megállapítható, hogy a bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, amely a klasszikus munkaviszony és az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül egyaránt előfordul.

A bejelentéssel kapcsolatos visszaélésekre adott leggyakoribb munkáltatói indokok közé tartozik a próbamunka, a könyvelő mulasztása vagy akár az adminisztrációs hibára hivatkozás.

Szintén gyakori visszaélés, hogy az alkalmazott részmunkaidőre van bejelentve, miközben teljes munkaidőben dolgozik - írja a lap.

Növekedett a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos szabálytalanságok száma. Ezek a jogsértések jellemzően a feldolgozóipar és a gépipar területein fordulnak elő, azokon a munkahelyeken, ahol hiány van a képzett munkaerőből.

Vendégmunkások

Tavaly 11 ezer harmadik országból érkező munkavállalót foglalkoztattak Magyarországon, kevesebb mint kétezer fővel többet a megelőző évinél. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező állampolgárok létszáma 2017-ben 13 ezer, 2016-ban 10 és fél ezer fő volt. A legtöbben a szomszédos országokból érkeztek, és jellemzően adminisztratív, szolgáltatást támogató ágazatban, a feldolgozóiparban, valamint az infokommunikáció területein vállaltak munkát.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×