eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Villany- és gázszerelő, valamint kőműves kerestetik

A szakmunkás végzettségűek rendkívül piacképesnek számítanak Baranyában; Pécsett és környékén mindent egybevéve 14 276 betöltetlen álláshely van.

A Bama.hu belenézett a baranyai megyei kormányhivatal nyilvántartásába, és körképet készített a helyi munkaerőpiaci helyzetről: milyen állásokra várják a jelentkezést, hány szabad munkahely van, merre keresgélhetnek az emberek?

Az adatok szerint idén

a nyár derekán 14 276 betöltetlen álláshely volta megyében, ez 625-tel több, mint egy hónappal korábban, és 367-tel több, mint 2017 nyarán. A keresők 43,9 százaléka általános iskolai végzettséggel rendelkezik, ez 6267 főt jelent, ők ipari területen vagy a vendéglátásban helyezkedhetnek el;

keresnek konyhai kisegítőket, kézi csomagolókat, kesztyűvarrókat és takarítókat is, általában bruttó 138 ezer forintos fizetésért, de lehet olyan helyet is találni, ahol a garantált bérminimumért, bruttó 180 500 forintért lehet munkát vállalni, utóbbi 120 ezres nettót jelent.

Érdekes ellentmondás, hogy Magyarországon a legkeresettebbek a szakmunkás végzettségűek, mégis ők teszik ki a második legnagyobb mezőnyt a baranyai álláskeresők között, 3909-en vannak. Azok lehetnek nyeregben, akik pék-, vagyonőri vagy a kőművesmunkára vállalkoznak.

Az érettségizettek lehetőségei jóval behatároltabbak,

pedig ők sincsenek kevesebben a szakmunkás végzettségűeknél. Nekik a szolgáltatói szektor lehet az irány, szállodai recepciós, pedagógiai asszisztens, irodai adminisztrátor munkakörökben találhatnak állást, minimum nettó 120 ezer forintért.

Diplomával nagyon kevesen keresnek munkát, az ő lehetőségeik már jobbak, igaz, nem Pécsett, a megyeszékhelyen:

tanárokat, gyógypedagógusokat, iskolai rendszergazdákat várnak, a fizetési paletta igen színes.

Puskás Bettina, az egyik helyi állásközvetítő cég szakembere a Bama.hu portálnak elmondta,

villanyszerelőket, gázszerelőket nagyon keresnek a piacon,

de építkezésekhez is nagyon várják a kőműveseket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×