eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Hatvanezer vendégmunkás érkezett Magyarországra

Tavaly a korábbinál másfélszer többen érkeztek munkavállalási szándékkal Magyarországra.

Az egyre égetőbb magyar munkaerőhiány egyik leggyorsabb ellenszere a külföldi munkavállalók alkalmazása, és érkeznek is egyre nagyobb számban az országba a külföldi dolgozók. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2018-as adatai szerint a tartózkodási jogosultságot szerzők több mint fele, 54 százaléka érkezett munkavállalási szándékkal Magyarországgal. Ez a 111 279 külföldiből 60 931 főt jelent - írja az mfor.hu. Előző évhez képest

mind a tartózkodási engedélyt szerzők, mint a munkavállalási céllal érkezők száma drasztikusan megugrott:

2017-ben 58 923-an kaptak tartózkodási engedélyt, közülük 24 539-en érkeztek munkavállalási szándékkal.

A második legnagyobb csoportot azok képezik, akik a tanulmányaik folytatása miatt folyamodtak engedélyhez. Egy év alatt 50,8 százalékkal 29 039-re nőtt a tanulmányok folytatása miatt jogosultságot szerzők száma. Ennél nagyobb növekedés volt a család együttélése miatt engedélyt szerzők körében. Tavaly 8189-en érkeztek ilyen szándékkal Magyarországra, ami 51,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A kényszerintézkedések alapján idegenrendészeti kiutasítások és bíróság által elrendelt kiutasítások is a legtöbb esetben ukrán állampolgárokat érintettek. Az idegenrendészet 83, a bíróság pedig 53 ukrán esetében rendelt el kiutasítást. Kitoloncolni 21 ukránt kellett tavaly, náluk is több szerbet (49) és albánt (39) kellett kiutasítani az országból.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×