INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

vendégmunkás

munkavállaló

munkaerőhiány

építőipar

Egyre több a külföldi vendégmunkás Magyarországon, már törökök és mongolok is jönnek

Egyre több a külföldi vendégmunkás Magyarországon, már törökök és mongolok is jönnek

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Tovább nőhet Magyarországon a külföldi munkavállalók száma - véli a a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Csaposs Noémi szerint ugyanakkor véges azoknak a száma, akik még nem dolgoztak külföldön, elvándorolnának és meg is van a megfelelő szaktudásuk, beilleszkedési hajlandóságuk.

Mióta az Európai Unió tagja, sok külföldi munkavállaló érzi vonzónak és próbálja ki Magyarországot. Az egyik ilyen csoport azok közül kerül ki, akik tanulóként jönnek ide, megszeretik az országot és itt is maradnak - mondta az InfoRádióban a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

"Általában különböző szolgáltató központoknál, multinacionális szervezeteknél pályakezdőkként indulnak, de fizikai területen is van lehetőség elhelyezkedni, és nem is csak határon túli magyar ajkúak, hanem más nemzetiségűek is jönnek Ukrajnából, Szerbiából, de akár Törökországból is" - tette hozzá Csaposs Noémi.

Arról, hogy ez a növekvő tendencia hogyan folytatódhat a jövőben, Csaposs Noémi azt mondta, az építőipari gyártás-termelésben nagy a hiány, ez a piac szív fel sok munkaerőt, már mongolokat is. Kérdés ugyanakkor, hogy vonzó marad-e Magyarország, illetve aki mozdul, nem megy-e még nyugatabbra. A szakember szerint

"valamennyire erősödni fog a folyamat, de véges azoknak a száma, akik még nem dolgoztak más országban, elvándorolnának és meg is van a megfelelő szaktudásuk, beilleszkedési hajlandóságuk"

- tette hozzá Csaposs Noémi. A szakember hangsúlyozta:

"egész Európában munkaerőhiány van".

Mint arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján február végén beszélt arról a célról, hogy a "külföldi munkaerőt legfeljebb ideiglenesen és a környező országokból lehetséges idehívni, és csak a hiányszakmákban".

A kormányfő arról is beszélt, hogy a határ menti térségekben extra növekedést vár a kormány, mert arra számítanak, hogy az Európai Unió politikájával párhuzamosan ezekben a térségekben vegyes gazdaságok fognak létrejönni.

Orbán Viktor szerint ott olyanok is bevonódhatnak a magyar gazdaságba, akik nem Magyarország területén élnek, vagy akár olyanok is, "akik a másik oldalon vannak, és nem is magyar etnikumúak. Tehát a határ menti térségben létrejöhetnek szerb–magyar, román–magyar, szlovák–magyar vegyes gazdasági formációk, és ez a kormány szerint a magyar államnak is érdeke.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Külföldi munkavállalók - Csaposs Noémi
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018