eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Csütörtökig dönt a GVH az új médiaalapítványról

Csütörtökig dönt a Gazdasági Versenyhivatal a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány sajtókonglomerátuma ügyében. Kollár Kinga, a GVH szóvivője közölte, ha teljes körű vizsgálatot rendelnek el, még hónapokig nem zárul le az ügy.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány november 28-án jelentette be, hogy az Opus Press, az Echo Hungária TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kft. tulajdonosai felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítvány javára, majd további tíz médiaszolgáltató szintén jelezte csatlakozási szándékát. Mivel a tulajdonszerzés ezen médiaszolgáltatókban a versenytörvény hatálya alá esik, ezért az érintett cégekkel egyetemben az alapítvány az összefonódás bejelentése tárgyában a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul.

A GVH-nak

8 napon belül, tehát e hét csütörtökig kell döntenie,

hogy szükségesnek tartja-e versenyfelügyeleti eljárás indítását a fúziók vizsgálatára.

Mint Kollár Kinga, a GVH szóvivője az InfoRádióval tudatta, a hivatal hatásköre arra terjed ki, hogy

az összefonódás által jelentős mértékben csökkenhet-e a verseny.

"Ha nem látjuk szükségesnek eljárás indítását, hatósági bizonyítvány kiállításával jóváhagyjuk a tranzakciót,

ha pedig részletes vizsgálatot tartunk indokoltnak, akkor azt egyszerűsített vagy teljes körű eljárásban fogjuk lefolytatni. Előbbi határideje 30 nap, utóbbié 4 hónap"

- részletezte Kollár Kinga.

Ugyanakkor például

az ügyet szintén vizsgáló Médiatanács véleményét a GVH a szabályok szerint nem bírálhatja felül.

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz a múlt hétig már további tíz kiadó csatlakozott, nonprofit alapon egy 60 milliárd forint forgalmú médiacég jöhet létre benne.

Ismert, múlt szerdán jelentette be a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., hogy megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat. Egyben jelezte azt is, hogy az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza. Az alapítványról és a felajánlott lapkiadókról itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×