INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

közép-európai sajtó és média alapítvány

mészáros lőrinc

liszkay gábor

Már tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz

Már tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz

Infostart

Az erről szóló közleményt azután adták ki, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group több jelentős akvizícióról tett bejelentést. A közlemény szerint az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja az, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány idén ősszel többek között azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse. "Meggyőződésünk szerint ez egyszerre szolgálja az olvasók érdekeit és a polgári értékrend képviseletét" - írták.

A közlemény szerint az alapítvány építő munkájához sokan jelezték csatlakozási szándékukat. Az elmúlt időszakban beérkezett felajánlásokat, az alapítvány kuratóriuma elfogadta, mivel azokat az alapítvány alapító okiratában foglalt célkitűzéseivel "összhangban állónak találta".

Az alapítvány kizárólagos, illetve többségi részesedésének megszerzésére irányulóan kötött megállapodást a tíz médiavállalkozással, mint felajánlóval.

A tíz médiavállalkozás:

  1. az Echo Penisola Kft., a Part FM médiaszolgáltatója;
  2. a Gong Rádió Kft., a Gong FM médiaszolgáltatója (81,7 százalékos részesedés);
  3. a HírTV Zrt., a HírTV médiaszolgáltatója;
  4. a Hold Reklám Kft., a Retro Rádió médiaszolgáltatója;
  5. a Hung-Ister Zrt. film-, videó-, televízióműsor-gyártó;
  6. a K4A Lapkiadó Kft., a Figyelő hetilap kiadója;
  7. a Mandiner Press Kft., a mandiner.hu hírportál kiadója;
  8. a Modern Media Group Zrt., a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója;
  9. a Napfénymédia és Marketing Kft., a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója;
  10. a Ripost Média Kft., a Ripost napilap, a Hello! magazin, valamint a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója.

A közlemény szerint a médiavállalkozásokban, amelyek tevékenysége a rádiós- és televíziós médiaszolgáltatásra, online tartalomszolgáltatásra és nyomtatott sajtótermékek kiadására terjed ki, és piaci részesedésük 20 százalék alatti, az alapítvány különböző felajánlások, illetőleg adományok alapján 2018. novemberében tulajdonrészt szerzett. Ennek megfelelően az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárásokat az alapítvány a héten elindította.

A médiavállalkozások jövőbeli működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására a kuratórium Liszkay Gábort kérte fel.

A közleményben kitértek arra, hogy az alapítványhoz újabb felajánlások érkeztek, az OPUS PRESS Zrt., ECHO HUNGARIA TV Zrt. és a Magyar Idők Kft., továbbá a New Wave Media Group Kft. és a Magyar Idők Kft. tulajdonosai felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítvány számára. "Ezeket a felajánlásokat az alapítvány örömmel fogadja".

Az alapítvány tulajdonszerzése ezen médiaszolgáltatókban a versenytörvény hatálya alá esik, ezért az érintett cégekkel egyetemben az alapítvány szerdán összefonódás bejelentése tárgyában a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul - közölték, hozzátéve, hogy a részletek a www.cepmf.hu oldalon olvashatók. Az alapítvány közleményében hangsúlyozta, hogy nonprofit módon működik. A tulajdonában álló gazdasági társaságok bevételeit pedig az alapító okiratában foglalt célok megvalósítására fordítja.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018