INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

világgazdasági fórum

vakhal péter

konjunktúra

versenyképesség

Kopint-Tárki: versenyképességben lepipál minket a legtöbb uniós ország

Kopint-Tárki: versenyképességben lepipál minket a legtöbb uniós ország

InfoRádió

Egyes versenyképességi mutatókban Európa-szerte is a legrosszabbak vagyunk, a verseny tisztaságával és a költségvetés tisztaságával kapcsolatban különösen nagy bajokat lát a konjunktúrakutató. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a versenyképesség javulását tartják a legfontosabb folyamatnak.

Új, összetettebb módszertan alapján készült a Világgazdasági Fórum idei versenyképességi listája. Magyarország a tavalyi 60., után idén a 48. lett a rangsorban, de

a visegrádi országok között sereghajtó és a 28 uniós ország közül is csak négyet, Bulgáriát, Romániát, Görögországot és Horvátországot előzi meg a 24. helyen állva

- közölte a Kopint-Tárki konjunktúrakutató tudományos munkatársa.

A módszertani változásról szólva elmondta: azokat az országokat, amelyek csak egyetlen versenyképességi pillérben voltak erősek és arra fektettek mindent, hátrébb sorolták, mert véleményük szerint csak egy tényező mentén fejlesztve nem lehet versenyképesnek lenni. Emiatt a teljes rangsor átalakult. "Magyarország is így került a 48. helyre, a vizsgált országok első harmadának a végére, egy 100-as skálán 64,3 ponttal" - mondta Vakhal Péter.

A listán egyébként Németország az első, Hollandia a második,

de igen sokkal ver minket például Csehország is. Szlovákiától és Lengyelországtól nem sokkal vagyunk lemaradva - tette hozzá a szakember.

A versenyképességi lista egyik alapvető pillére az intézményi háttér, ami magában foglalja a belgazdaság minőségét, tisztaságát, átláthatóságát. "Ebben a pillérben Magyarország hagyományosan nagyon rosszul szokott szerepelni" - helyezte összefüggésbe a nem túl kedvező eredményt.

Vakhal Péter elmondta még: rontotta a versenyképességi besorolást, hogy kritika érte a bírói rendszer függetlenségét, a verseny tisztaságát és a költségvetés átláthatóságát.

"Az az esély, hogy Magyarországon egy vállalat pert nyerjen az állam ellen, egész Európában a legalacsonyabb"

- fogalmazott.

A Világgazdasági Fórum évente adja ki az országok versenyképességi rangsorát, amelyben hosszú évekig Svájc állt az élen.

Hazánk tavalyelőtt a 69., tavaly a 60. helyen állt a listán,

amit azonban sokkal kevesebb indikátor alapján állítottak össze. Tavaly 133, idén már 140 országot mértek fel, és vállalatok ezreivel kérdőívet is kitöltettek.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Versenyképesség: hazánk javul, de a térségben gyengén áll
 
Versenyképesség: Varga Mihály pénzügyminiszter reakciója
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018