eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Kopint-Tárki: versenyképességben lepipál minket a legtöbb uniós ország

Egyes versenyképességi mutatókban Európa-szerte is a legrosszabbak vagyunk, a verseny tisztaságával és a költségvetés tisztaságával kapcsolatban különösen nagy bajokat lát a konjunktúrakutató. Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a versenyképesség javulását tartják a legfontosabb folyamatnak.

Új, összetettebb módszertan alapján készült a Világgazdasági Fórum idei versenyképességi listája. Magyarország a tavalyi 60., után idén a 48. lett a rangsorban, de

a visegrádi országok között sereghajtó és a 28 uniós ország közül is csak négyet, Bulgáriát, Romániát, Görögországot és Horvátországot előzi meg a 24. helyen állva

- közölte a Kopint-Tárki konjunktúrakutató tudományos munkatársa.

A módszertani változásról szólva elmondta: azokat az országokat, amelyek csak egyetlen versenyképességi pillérben voltak erősek és arra fektettek mindent, hátrébb sorolták, mert véleményük szerint csak egy tényező mentén fejlesztve nem lehet versenyképesnek lenni. Emiatt a teljes rangsor átalakult. "Magyarország is így került a 48. helyre, a vizsgált országok első harmadának a végére, egy 100-as skálán 64,3 ponttal" - mondta Vakhal Péter.

A listán egyébként Németország az első, Hollandia a második,

de igen sokkal ver minket például Csehország is. Szlovákiától és Lengyelországtól nem sokkal vagyunk lemaradva - tette hozzá a szakember.

A versenyképességi lista egyik alapvető pillére az intézményi háttér, ami magában foglalja a belgazdaság minőségét, tisztaságát, átláthatóságát. "Ebben a pillérben Magyarország hagyományosan nagyon rosszul szokott szerepelni" - helyezte összefüggésbe a nem túl kedvező eredményt.

Vakhal Péter elmondta még: rontotta a versenyképességi besorolást, hogy kritika érte a bírói rendszer függetlenségét, a verseny tisztaságát és a költségvetés átláthatóságát.

"Az az esély, hogy Magyarországon egy vállalat pert nyerjen az állam ellen, egész Európában a legalacsonyabb"

- fogalmazott.

A Világgazdasági Fórum évente adja ki az országok versenyképességi rangsorát, amelyben hosszú évekig Svájc állt az élen.

Hazánk tavalyelőtt a 69., tavaly a 60. helyen állt a listán,

amit azonban sokkal kevesebb indikátor alapján állítottak össze. Tavaly 133, idén már 140 országot mértek fel, és vállalatok ezreivel kérdőívet is kitöltettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×