INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

jégeső

jégkármérséklő rendszer

nak

Borsószem nagyságú jégdarabok egy kukoricaföldön Kecskemét határában 2013. május 31-én, miután jégeső vonult át a térségen.

Sikerrel debütált az országos jégkármérséklő rendszer

Május elseje óta az egész országban működik a jégkármérséklő rendszer. A viharos időben kedden már több berendezés bekapcsolt. A részletekről Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója beszélt az InfoRádióban.

Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója elmondta, hogy az

országban 986 jégkármérséklő talajgenerátort helyeztek el, ezek egymástól 10 kilométerre találhatók, és lefedik az ország egész területét.

A Dél-Dunántúlon a kilencvenes évek közepe óta működik jégkármérséklő-rendszer, de külföldön is alkalmaznak ilyen jellegű berendezéseket. Magyarországon két fajta berendezés létezik:

van 864, amelyik manuális, tehát emberi beavatkozás kell az elindításához és a leállításához, a többi pedig automata, ami távvezérléssel indítható el és állítható le.

Bár a berendezés nem mondható olcsónak, mivel előreláthatólag másfél milliárd forintot emészt fel az éves üzemben tartása, de a remények szerint a befektetés megtérül, és a szerkezettel akár 30-50 milliárd forintnyi jégkár is megelőzhető lesz.

Működési elv

"Ezek az eszközök úgy működnek, hogy meleg levegő segítségével ezüst-jodid molekulákat juttatnak a felhőbe, amelyre kicsapódnak a párarészecskék, ezáltal azokon pici jégszemek keletkeznek, és

amíg ezek a jégszemek leesnek a földre, addig elolvadnak"

- magyarázta Darabos Tamás. A főigazgató hozzátette, hogy a beavatkozások nélkül sokkal nagyobb jégszemcse keletkezne, amely

lefelé esve nem olvadna el, így jégeső formájában érne földet.

Manuális rendszer és riasztás

Darabos Tamás hozzátette azt is, hogy a nem automata berendezéseket helyi gazdálkodók kezelik. Az eszközöket nekik kell elindítani, és megállítani, amikor arról üzenetet kapnak.

A főigazgató kiemelte azt is, hogy korábban arra nem volt gyakorlat, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattól előrejelzést kaptak arra vonatkozóan, hogy hol várható jégeső. Ez egy új fejlesztés.

"Egy automata rendszer szoftver segítségével az információt eljuttatjuk a területen lévő összes generátor kezelőjéhez. Így emberi beavatkozás nélkül tudjuk jelezni, hogy hol várható jégesőfelhő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése fél percen belül eljut a kezelőkhöz, és el tudjuk kezdeni a műveletet"

Darabos Tamás kiemelte, hogy a keddi nap folyamán már volt is olyan terület, amelyre vonatkozóan riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat, amit ők továbbítottak a generátorkezelőknek, akik be is kapcsolták a készülékeket.

Nyitókép: Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Jégkármérséklő rendszer
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018