eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Borsószem nagyságú jégdarabok egy kukoricaföldön Kecskemét határában 2013. május 31-én, miután jégeső vonult át a térségen.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Sikerrel debütált az országos jégkármérséklő rendszer

Május elseje óta az egész országban működik a jégkármérséklő rendszer. A viharos időben kedden már több berendezés bekapcsolt. A részletekről Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója beszélt az InfoRádióban.

Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója elmondta, hogy az

országban 986 jégkármérséklő talajgenerátort helyeztek el, ezek egymástól 10 kilométerre találhatók, és lefedik az ország egész területét.

A Dél-Dunántúlon a kilencvenes évek közepe óta működik jégkármérséklő-rendszer, de külföldön is alkalmaznak ilyen jellegű berendezéseket. Magyarországon két fajta berendezés létezik:

van 864, amelyik manuális, tehát emberi beavatkozás kell az elindításához és a leállításához, a többi pedig automata, ami távvezérléssel indítható el és állítható le.

Bár a berendezés nem mondható olcsónak, mivel előreláthatólag másfél milliárd forintot emészt fel az éves üzemben tartása, de a remények szerint a befektetés megtérül, és a szerkezettel akár 30-50 milliárd forintnyi jégkár is megelőzhető lesz.

Működési elv

"Ezek az eszközök úgy működnek, hogy meleg levegő segítségével ezüst-jodid molekulákat juttatnak a felhőbe, amelyre kicsapódnak a párarészecskék, ezáltal azokon pici jégszemek keletkeznek, és

amíg ezek a jégszemek leesnek a földre, addig elolvadnak"

- magyarázta Darabos Tamás. A főigazgató hozzátette, hogy a beavatkozások nélkül sokkal nagyobb jégszemcse keletkezne, amely

lefelé esve nem olvadna el, így jégeső formájában érne földet.

Manuális rendszer és riasztás

Darabos Tamás hozzátette azt is, hogy a nem automata berendezéseket helyi gazdálkodók kezelik. Az eszközöket nekik kell elindítani, és megállítani, amikor arról üzenetet kapnak.

A főigazgató kiemelte azt is, hogy korábban arra nem volt gyakorlat, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattól előrejelzést kaptak arra vonatkozóan, hogy hol várható jégeső. Ez egy új fejlesztés.

"Egy automata rendszer szoftver segítségével az információt eljuttatjuk a területen lévő összes generátor kezelőjéhez. Így emberi beavatkozás nélkül tudjuk jelezni, hogy hol várható jégesőfelhő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése fél percen belül eljut a kezelőkhöz, és el tudjuk kezdeni a műveletet"

Darabos Tamás kiemelte, hogy a keddi nap folyamán már volt is olyan terület, amelyre vonatkozóan riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat, amit ők továbbítottak a generátorkezelőknek, akik be is kapcsolták a készülékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×