INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

jégeső

jégkármérséklő rendszer

időjárás

Borsószem nagyságú jégdarabok egy kukoricaföldön Kecskemét határában 2013. május 31-én, miután jégeső vonult át a térségen.

Ilyen az egyedülálló magyar jégelhárítórendszer

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Május elsejétől az egész országra kiterjedően működik a jégkármérséklő rendszer.

A 986 jégkármérséklő talajgenerátor közül 222 automata, vagyis az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkező jelzés alapján, emberi közreműködés nélkül juttatja fel 2-3000 méter magasra a jeget elaprózó vagy akár teljesen megsemmisítő ezüst-jodidot. A nem automata berendezéseket helyi gazdálkodók kezelik majd, megfelelő képesítéssel.

A levegőbe jutó ezüst-jodid szemmel nem látható.

A levegő a melegtől egy picit vibrál, a készülék közelében ugyanakkor nem lehet semmilyen szagot érezni.

A Dél-Dunántúlon a kilencvenes évek közepe óta működik jégkármérséklő-rendszer, de több nyugati országban, köztük Francia- és Spanyolországban is vannak térségek, ahol vannak hasonló berendezések üzemben - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: a magyar rendszer azért unikális, mert az egész országot lefedi.

Nem alakulnak ki nagy jéggolyók

"Acetonos ezüst-jodidot párologtatunk a levegőbe, ami sem az egészségre, sem a környezetre nem káros. Az ezüst-jodid a légkörben, 2-3000 méteres magasságon, ahol a jég keletkezik, mesterséges jégmagvakat hoz létre. Ezáltal az átlagosnál sokkal több jégszemcse keletkezik, és így az átmérőjük is jóval kisebb lesz" - magyarázta Győrffy Balázs. A kisebb jégdarabkák

jellemzően elolvadnak, mielőtt elérik a talajt, vagy ha valamiért mégsem olvadnának el, akkor is sokkal kisebb kárt okoznak, mint nagyobb társaik.

Uniós és magyar támogatással

Győrffy Balázs azt is elmodta, hogy az automata berendezés ára nyolcszorosa a manuális szerkezetnek. A rendszer kiépítése nagyságrendileg 2 milliárd forintba kerül, amiből mintegy 200 millió forintot finanszíroznak a kamara tagdíjából, 1,8 milliárd forintot pedig a vidékfejlesztési programban elnyert pályázattal tudnak lefedni.

"Az évi 1,5 milliárd forintos működési költségre sikerült a kormánnyal és az Európai Unióval egy olyan rendszert kialakítani, hogy a kárenyhítési rendszer fedezetet tudjon nyújtani erre a költségre" - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A jégkármérséklő rendszer szezonálisan működik majd május 1-jétől szeptember 30-ig.

Nyitókép: Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Így működik majd a jégkármérséklő rendszer
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018