eur:
393.59
usd:
368.47
bux:
66213.5
2024. április 24. szerda György
Olyan történik a tőzsdén, amit senki sem hitt volna

Olyan történik a tőzsdén, amit senki sem hitt volna

Tegnap volt pontosan 9 éve, hogy a 2008-as válság utáni pánik elérte mélypontját, megszakadt, és azóta sem szűnő emelkedésbe csapott át a világ főbb részvénypiacain. Akkor senki nem hitte volna, hogy ilyen hosszú lehet, pláne, hogy szép gazdasági fellendülés is társult hozzá. Ha kitart még a trend 5 hónapot, megdönti az eddigi rekordot - írta a Privátbankár.

A tőzsdei emelkedő időszakaszokat a bika szimbolizálja, és a mostani egy igen idős állat, csak egyszer láthattunk „idősebbet”, az pedig 1990 októberétől, a Kuvait Irak általi lerohanása által keltett pániktól 2000 márciusáig, a dotcom-lufi tetőzéséig tartott. Akkor 300-ról 1500 pontig emelkedett az S&P 500 index, most 666-ról 2875-ig, de a mostaninak nincs még vége, akár most is összejöhet az ötszörözés, ez 3330 pontnál lenne - olvasható a Privátbankáron.

Más a mostani

A két trend között vannak azonban a lényeges különbségek. Az akkori tulajdonképpen könnyen lehetett volna egy hosszabb trend, ha nincs a kuvaiti válság. Másrészt akkor egy példátlan fellendülésen esett át a világ, melyet a tőzsdéken korábban egy 17 éves, 1965-től 82-ig tartó stagnálás előzött meg, és a kommunista rendszer összeomlása után a világgazdaság globalizációja hajtotta.

A mostani trend egy példátlan pénzügyi válságban született, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a világ intézményei, kormányai és jegybankjai alapvetően jól kezelték a válságot, hisz gyorsan sikerült helyreállítani a bizalmat. Az 1929-es összeomlásnál ehhez 4 év kellett, és közben a világgazdaság páratlan recesszióba került. Ugyanakkor most azt sem szabad elfelejteni, hogy a trend nem nyúlhatott volna ilyen hosszúra, ha a jegybankok a gazdaság élénkítése érdekében nem alkalmaznak korábban sosem látott eszközöket, mint a 0-ig csökkentett kamatok, vagy a fedezetlen kötvényvásárlási programok.

Amerikában ugyan már véget ért ez a "tápláló" időszak és épp egy új kezdődik, Európában még kitart ez a monetáris politika, de már látszanak a végjelek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×