eur:
394.51
usd:
370.6
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Milliókat buknak a magyar autósok, és nem is tudnak róla

Milliókat buknak a magyar autósok, és nem is tudnak róla

Két furcsaság is akad a magyar fizetős úthálózatban, amely miatt évről évre feleslegesen hagynak milliókat az autósok a kasszában.

Az egyik ilyen, az év második felében vásárolt éves e-matrica: egy éves e-matrica bruttó 42 980 forintba kerül, éppen kilencszer annyiba, mint egy havi. Ez azt jelenti, hogy a január 31-i lejárat előtt kevesebb mint kilenc hónappal már nem éri meg ezt venni. Mégis júniusban 1508, júliusban 688, augusztusban 294, szeptemberben 135 éves e-matrica fogyott a D1 kategóriában - írja a Napi.hu.

Csak júniusban például 64,8 millió forintot fizettek az emberek D1 éves matricára. Ebből legalább 7,2 milliót megspórolhattak volna, ha feltételezzük, hogy mindenki az első nap vásárolt. 

Sok ember vélhetően nem szeretné minden hónapban megvásárolni a jogosultságot, mert az sok vesződséggel jár, emellett pedig nem vállalják a kockázatát annak, hogy elfelejtik megvásárolni, ezért inkább az éves e-matricát választják, de arra is lenne lehetőség, hogy a havi e-matricákat előre megvásárolják úgy, hogy az érvényességük automatikusan aktiválódjon, de ezzel az opcióval csak kevesen élnek.

A másik furcsaság a matricarendszerben a Veszprém megyei jogosultság: a megyei matrica csak akkor éri meg, ha valaki rendszeresen autózik a 80-as Polgárdi lehajtó és a 98-as Siófok kelet lehajtó között, de soha nincs szüksége arra, hogy akár Budapest, akár Siófok felé tovább autózzon. A matricák érvényessége a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében egyetlen autópályás csomópont van, méghozzá a 90-es számú balatonvilágosi le- és felhajtó. Ezt keleti irányból a Fejér megyei matricával, nyugat felől pedig somogyi jogosultsággal is el lehet érni. Így az átutazóknak is elég két matrica.

Az országban mégis van 2933 olyan autós (ennyit vettek idén az első 10 hónapban), akinek ez megéri, vagy még mindig nem ismerik sokan a rendszert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×