eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kényszerítő erejű perekre figyelmeztetnek

Ideiglenesen hatályba lép mától az EU és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás. A Magyar Természetvédők Szövetsége azt kérte a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy ne ratifikálják az egyezményt.

Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján a megállapodás új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára, hogy exportálhassanak Kanadába, tekintve, hogy megszünteti a vámokat az Unió és Kanada közötti kereskedelemben a tarifacsoportok 98 százalékában. Ezenkívül az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is.

Amennyiben valamennyi uniós tagállam megerősíti a megállapodást, teljes mértékben hatályba léphet, a beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszerrel együtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata alapján a megállapodás növekedési eszközt jelent, amely az európai vállalkozások és polgárok előnyét szolgálja, és egyben olyan eszköz, amely az európai értékek megtartása mellett előnyt kovácsol a globalizációból és alakítja a világszintű kereskedelmi szabályokat.

A Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének professzora, Magas István szerint mindkét fél jól járt az egyezménnyel. "Egyértelműen növekedés-serkentő hatása lesz és a hosszasan kitárgyalt feltételek közül az érzékenyek is megoldásra kerültek".

A Magyar Természetvédők Szövetsége azonban azt kérte a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy ne ratifikálják az egyezményt, mivel véleményük szerint az abban szereplő befektetői bírósági rendszer veszélyt jelenthet Magyarországra. Az egyezmény vitarendezési eljárásai alapján ugyanis a külföldi befektetők beperelhetik azokat a kormányokat, amelyek fellépnek állampolgáraik egészsége vagy környezetünk védelme érdekében, tehát egy kanadai cég a befektetési egyezményre hivatkozva akár kikényszerítheti a cianidos aranybányászatot Verespatakon – olvasható a természetvédők közleményében.

Ezzel kapcsolatban Magas István elmondta: az előkészületek során többen is érezték ezt, például Belgiumban is felmerült e probléma, vagyis hogy olyan szerződések kerülhetnek független bíróságok elé, amelyek esetleg szembemennek a nemzeti bíróságok szemléletével vagy gyakorlatával. "Ezzel együtt nemzeti parlamentek mondhatják esetleg, hogy nem, és el tudom képzelni, hogy egy-egy országban változatlanul találnak érzékeny területeket" - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének professzora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×