eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A szerzői jogok miatt nem válogathatjuk össze magunk a tévécsatornákat

Leginkább pénzügyi és szerzői jogi akadálya van annak, hogy a televíziós csomagokat az ügyfelek nem állíthatják össze egyedileg - közölte az InfoRádió kérdésére a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke. Hozzátette: az egyedileg rendelt tévécsatornák lehetősége világszerte népszerűtlen, mert a fogyasztó számára is magas költséggel járhat.

Technikai akadálya a digitális világban már nincs, az analóg világban viszont van a fizetős tévécsatornáknak – mondta Kéry Ferenc.

„A kábeltévé-szolgáltatások nagyjából egyharmada még mindig analóg, kétharmada pedig digitális. Ebben az egyharmadban sajnos még mindig nem lehetséges az egyedi választás, egy-egy csatornának a külön-külön szabályozása. Ezért az előfizetőknek itt be kell érniük az eddigi, régi technológiával” - közölte a szövetség elnöke.

„A digitális átállás nem vonatkozott a kábeltelevízióra, csak a földi sugárzásra, vagyis az országban csak a nagy antennákról szüntették meg az analóg sugárzást, de a kábeltévén továbbra is maradhat az analóg sugárzás. Hogy meddig maradhat, arra nincs semmiféle jogszabályi korlát. A szolgáltatóknak az a véleménye, hogy addig, amíg arra van reális igény” - tudatta Kéry Ferenc.

A szövetség elnöke szerint az átmenet után viszont műszaki akadálya nem lesz annak, hogy egyenként válogassa össze a fogyasztó a csatornákat.

„Ekkor jön a következő akadály, ami legalább ilyen problémás, vagy talán még problémásabb, a szerzői jogok kérdése. A kábeltévé ugyanis kizárólag olyan műsort terjeszthet, amivel szerződése van, tehát be kell szereznie minden egyes csatornának a hozzájárulását” - folytatta.

„A csatornák két ok miatt nem járulhatnak ehhez hozzá. Az egyik ok a szerzői jogi rendszerben keresendő. Ahhoz, hogy ő engedélyezhesse azt, hogy ki lehessen választani egy fizetős televíziót, és az csatornánként választható legyen, neki is ilyen jogokat kellene vásárolnia. Most ugyanis nem fizetős televízióra veszi, hanem csomagban terjesztett televízióra veszi meg” - indokolta.

„Másrészt ezt senki sem meri kipróbálni. Nemcsak Magyarországon, de az egész világon sem népszerű a fizetős televíziómodell” - folytatta Kéry Ferenc.

„Magyarországon az HBO ilyen fizetős modellben van. Meg lehet nézni, hogy mennyit fizetünk érte” - tette hozzá a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×